Hlavní obsah

Slavný investor Warren Buffett kupuje výrobu baterií Duracell

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investiční společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta převezme od společnosti Procter & Gamble (P&G) divizi výroby baterií Duracell. P&G v rámci dohody získá své akcie v hodnotě kolem 4,7 miliardy dolarů (přes 100 miliard korun), které nyní vlastní Berkshire.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Miliardář Warren Buffett

Článek

Berkshire uvedla, že před uskutečněním transakce přispěje částkou zhruba 1,8 miliardy dolarů na rekapitalizaci divize.

Předpokládá se, že transakce bude dokončena ve druhé polovině příštího roku. Společnost P už v říjnu uvedla, že hodlá oddělit Duracell do samostatného podniku. Firma získala Duracell v roce 2005 v rámci převzetí společnosti Gillette, která značku vlastnila od roku 1996.

Generální ředitel P Alan Lafley počátkem srpna oznámil, že společnost se během roku až dvou zbaví více než poloviny svých značek. Cílem tohoto plánu je zjednodušení struktury a zrychlení růstu tržeb. P coby výrobci dětských plenek Pampers nebo pracích prášků Ariel a Tide by po zmenšení portfolia mělo zbýt 70 až 80 značek, které mají nejlepší výsledky.

Široké spektrum společností

Berkshire Hathaway ovládá více než 80 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích od maloobchodu přes pojišťovnictví po železniční dopravu a energetiku. Vlastní i významné podíly v řadě známých firem, jako jsou Coca-Cola, IBM anebo American Express.

Buffett si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku „věštec z Omahy", podle posledního vydání žebříčku časopisu Forbes je druhým nejbohatším Američanem s majetkem ve výši zhruba 67 miliard dolarů (1,5 biliónu korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám