Hlavní obsah

Matka uhelné OKD snížila ztrátu, tržby ale klesly o pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, za tři čtvrtletí letošního roku snížila ztrátu na 128 miliónů eur (zhruba 3,5 miliardy korun) z 528 miliónů eur (14,6 miliardy korun) před rokem. Tržby klesly o 21 procent na 504 miliónů eur (13,9 miliardy korun).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Neauditované hospodářské výsledky ve čtvrtek NWR zveřejnila na svém webu. Analytici snížení ztráty a pokles tržeb předpokládali.

Snížení tržeb firma přičítá poklesu cen uhlí na světových trzích, ztráta jí klesla díky snižování nákladů.

„Na provozní úrovni se nám podařilo stlačit jednotkové hotovostní náklady na těžbu o 16 procent a administrativní a prodejní náklady o 26 procent, čímž jsme za devět měsíců letošního roku dosáhli kladného výsledku EBITDA,” uvedl předseda představenstva NWR Gareth Penny.

OKD propouští

Firma šetří i v dceřiné OKD, kde má do konce roku skončit tři sta zaměstnanců. [celá zpráva] Na odkladu útlumu těžby na Dolu Paskov se NWR dohodla s vládou.

Za tři čtvrtletí firma vykázala provozní zisk EBITDA z pokračujících činností čtyři milióny eur, před rokem přitom měla provozní ztrátu 50 miliónů.

NWR počátkem října dokončila kapitálovou restrukturalizaci, jejímž úkolem bylo odvrátit platební neschopnost podniku. Zahrnovala snížení hodnoty dluhopisů a výrazné rozmělnění podílů akcionářů. Firma snížila zadlužení a zajistila si 185 miliónů eur (asi pět miliard korun) nového kapitálu.

Spolumajitelem NWR je přes společnost CERCL Mining podnikatel Zdeněk Bakala.

Reklama

Související články

OKD propouští, do konce roku skončí 300 lidí

Těžební společnost OKD propustí ke konci roku 300 lidí. Při odchodu dostanou šest měsíčních platů. Jde hlavně o pracovníky kanceláří a povrchových pracovišť,...

Výběr článků

Načítám