Hlavní obsah

Hospodářský růst eurozóny by mohl být horší, než se čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hospodářský růst eurozóny může být podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) horší, než tato organizace předpokládá nyní. Evropskou centrální banku MMF vyzval, aby jednala, pokud budou ceny v měnové unii dál klesat.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

MMF v říjnu předpověděl, že ekonomika eurozóny letos stoupne o 0,8 procenta a příští rok o 1,3 procenta. Série neuspokojivých dat z posledního měsíce ale vrhla stín pochybností i na nejskromnější prognózy, uvedl MMF ve zprávě pro víkendové zasedání skupiny předních vyspělých a rozvíjejících se zemí G20 v Austrálii.

Eurozóna se loni vymanila ze své nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. Letos se ale kvůli slabým ekonomickým údajům objevily obavy z návratu recese. Spotřebitelské ceny stouply v říjnu oproti loňsku o 0,4 procenta, zatímco cílem Evropské centrální banky (ECB) je držet inflaci mírně pod dvěma procenty.

MMF uvedl, že vítá nedávné kroky ECB, která drží úrokové sazby na rekordně nízké úrovni a pumpuje víc peněz do bankovního systému.

„Pokud se ale vyhlídky inflace nezlepší a inflační očekávání budou dál klesat, ECB by měla být ochotna činit více, včetně nákupů státních aktiv," uvedl MMF podle Reuters ve zprávě.

Rizika války

Upozorňuje v ní také na rizika spojená s geopolitickým napětím na Ukrajině a na Blízkém východě a na nebezpečí korekcí na finančních trzích kvůli protichůdným měnovým politikám, které razí centrální banky velkých světových ekonomik.

Americká centrální banka (Fed) se v říjnu rozhodla ukončit podpůrný program nákupů vládních dluhopisů. Její japonská kolegyně se ale nedávno rozhodla, že tempo tvorby peněz prudce zvýší, a ECB přemýšlí, zda ji bude následovat.

Světovou ekonomiku by však podle MMF mohl povzbudit nedávný výrazný propad světových cen ropy, pokud bude ropa dál zlevňovat. Mohlo by to podpořit i oživování globální ekonomiky, které zůstává nadále nerovnoměrné, citovala ze zprávy agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám