Hlavní obsah

Vláda zastavila transformaci pošty na akciovou společnost

– Praha • Aktualizováno

Vláda ve středu zastavila transformaci České pošty ze státního podniku na akciovou společnost. Informoval o tom v tiskové zprávě premiér Bohuslav Sobotka. Podniku se tak mají uvolnit ruce, aby mohl například prodávat zbytný majetek a získané peníze investovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Pošta zůstane státním podnikem, rozhodla vláda.

Článek

"Vláda dnešním rozhodnutím udělala ve věci České pošty významný krok k tomu, aby nedocházelo k rušení poboček, k propouštění zaměstnanců a k tomu, aby pošta dál garantovala občanům své služby," uvedl Sobotka. Podle něj rozhodnutí umožní ekonomicky, personálně i systémově podnik stabilizovat.

O zastavení transformace měl kabinet rozhodovat již v září. Návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) ale tehdy narazil u šéfa financí Andreje Babiše (ANO), kterému se nelíbilo, že by pošta měla dostávat dotace z rozpočtu.

Babiš se minulý týden sešel s generálním ředitelem pošty Martinem Elkánem a slíbil, že zastavení přeměny na akciovou společnost nebude bránit. Vyžádal si ale seznam nájemních smluv s třetími osobami, seznam, kde pošta pronajímá majetky a seznam nepotřebného majetku k prodeji.

Výnosy klesají

Usnesení o přeměně pošty na akciovou společnost ve stoprocentním vlastnictví státu přijala vláda Mirka Topolánka v polovině roku 2007. Transformace měla být součástí přeměny z provozního uspořádání podniku na obchodní společnost.

Stabilizaci pošty má pomoci změna poštovního zákona, který by měl do podniku přivést peníze například za udržení poboček. Chovanec již dříve řekl, že na provozu sítě poboček podnik tratí 2,4 miliardy korun ročně.

Poště v současnosti klesají výnosy z tradičního doručování listovních zásilek a hledá nové obchodní příležitosti. Zvažuje například doručování volně prodejných léků nebo vytvoření virtuálního operátora. Mohla by také požádat o bankovní licenci a poskytovat bankovní služby sama místo nynější ČSOB.

Státní podnik Česká pošta provozuje téměř 3300 poboček. Roční zisk pošty je kolem 300 milionů Kč a tržby 20 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám