Hlavní obsah

Inspekce odhalila falšované džemy z Turecka, měly málo ovoce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v prodejně společnosti Levné potraviny v Mostě falešné džemy z Turecka. Byl v nich výrazně nižší podíl ovoce, než se uvádělo na obalu. Prodejce je zároveň dovozcem, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Článek

Inspektoři okamžitě nařídili kontrolované šarže stáhnout ze všech prodejen a SZPI zahájila s Levnými potravinami správní řízení o uložení sankce.

„Podle zákona prodejem takovýchto potravin uváděly spotřebitele v omyl,” sdělil Kopřiva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Inspekce zajistila dvě šarže, které nevyhověly testům. Prvním džemem byl Gülsan Premium Malinový džem v balení 280 gramů s minimální trvanlivostí do března 2016. „Výrobce na obalu uvedl, že maliny tvoří 60 procent obsahu. Laboratorní analýza ale prokázala, že malin je v něm pouze 14,7 procenta,” uvedl Kopřiva.

Druhým výrobkem byl Gülsan Premium Ostružinový džem také v balení 280 gramů se stejnou minimální trvanlivostí. Ostružin mělo být také 60 procent, ale bylo jich pouze 21,9 procenta.

Množství ovoce SZPI stanovuje na základě laboratorních měření chemických prvků a organických látek. „Takto masivní zfalšování ovocné složky lze považovat za mimořádné,” podotkl Kopřiva.

V prvním pololetí letošního roku inspekce odebrala 65 vzorků takzvaných ovocných pomazánek, mezi něž spadají i džemy. Jakostním požadavkům nevyhovělo šest vzorků, u nichž byl zjištěn nižší obsah ovocné složky a přidané cukry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám