Hlavní obsah

Šéf Drážní inspekce napadl výsledky kontroly z ministerstva

Šéf Drážní inspekce Roman Šigut odmítá, že by měl být odvolán na základě kontroly z ministerstva dopravy, jak o tom spekulují některá média. V dopise ministrovi dopravy Antonínu Prachařovi (ANO) Šigut poukázal na údajně nezákonné postupy ministerských kontrolorů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Šigut Prachařovi napsal, že se o možnosti svého odvolání doslechl, a současně upozornil, že kontrola ještě nebyla ukončena.

"Mám velký osobní problém být odvolán za něco, co se nestalo, bez toho, aniž bych dostal jakoukoli příležitost se k tomu vyjádřit," uvedl v dopise Prachařovi s tím, že ministr mohl dostat nepravdivé informace od svých podřízených. Dopis poskytl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dojná kráva pro trafikanty

Podle tiskové zprávy zveřejněné v úterý na webu ministerstva dopravy jeho kontroloři na Drážní inspekci zjistili několik pochybení. Nejvážnější z nich prý "mohou vést k půlmiliónové pokutě a dalším právním krokům z důvodu závažných porušení povinností výkonu funkce vedení podřízené organizace".

Nálezy kontroly chce ministerstvo zveřejnit až po jejím dokončení. Pochybení se údajně týká oblasti hospodaření s veřejnými rozpočty.

Státní organizace si musí uvědomit, že veřejné rozpočty "nejsou dojnou krávou pro trafikanty", cituje Prachaře tisková zpráva.

Drápal v úterý uvedl, že Drážní inspekce disponuje důkazy, podle nichž ministerská kontrolní skupina odmítala plnit své povinnosti a porušovala zákon. Inspekce nyní zpracovává námitky ke kontrolnímu protokolu a chce je zveřejnit po jejich odeslání ministerstvu.

Šigut podle mluvčího inspekce také připravuje trestní oznámení za zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvu.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf Českých drah Daniel Kurucz skončil

Dozorčí rada Českých drah odvolala v pondělí předsedu představenstva ČD Daniela Kurucze. Dráhy vedl od února. Informoval o tom mluvčí ČD Radek Joklík. Na...

Výběr článků

Načítám