Hlavní obsah

Cheb chce stavět větrné elektrárny v Bavorsku

Cheb vlastní na bavorské straně u Waldsassenu zhruba 600 hektarů lesa, kde by mohly vyrůst až desítky stožárů větrných elektráren. Město si nechalo zpracovat studie k možnostem stavby větrných elektráren v okolí na pozemcích v ČR i v Německu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do jednoho, maximálně dvou let by o nových větrných elektrárnách mělo nové vedení města rozhodnout, zájem je velký, řekl starosta Pavel Vanoušek (ČSSD).

Město by mohlo pozemky investorům pronajmout, vytvořit s nimi společný podnik, anebo podle německého vzoru založit komunální firmu.

"Pokud té možnosti nevyužije Cheb, tak z německé strany je na to velký tlak. A když nám to někdo postaví před náš pozemek a vezme nám vítr, tak jsme vyřízení. A město by tím přišlo o peníze," uvedl.

Podle studie by na severozápadním svahu Zelené hory mohlo vyrůst šest až osm větrníků. Na bavorské straně u Waldsassenu, kde Cheb vlastní zhruba 600 hektarů lesa, až desítky stožárů. Podle starosty jde na obou stranách hranice o výhradně lesní pozemky.

Poradí se se sousedy

"Zájem potenciálních investorů je velký," uvedl Vanoušek. Ještě větší tlak je na německé straně, protože je to lokalita "z hlediska větrnosti výhodnější". Budeme chtít jednat se starosty okolních obcí, protože je to poměrně velký zásah do krajiny, řekl.

Cheb bude určitě postupovat v souladu s obcemi. "Příjem na úrovni nějakých deseti miliónů korun je pěkná věc, ale určitě to nestojí za to, abychom tu vyvolali nějakou mezinárodní roztržku nebo nevraživost. Spolupráce a dobré kontakty jsou určitě důležitější," dodal.

V Německu jsou větrné elektrárny přijímány pozitivněji i kvůli odklonu země od jaderné energetiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám