Hlavní obsah

Tisíce Slováků podepisují petici proti vlakům zdarma

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bezplatné cestování vlakem pro studenty, děti a důchodce na Slovensku, které by mělo odstartovat 17. listopadu, sklízí tvrdou kritiku. Aktivisté začali sbírat podpisy pod petici, kterou chtějí dosáhnout zrušení tohoto opatření, jež podle nich zaplatí lidé z daní.

Foto: Ivan Vilček, Právo

U pokladen se vyřizují průkazky potřebné k cestování zdarma.

Článek

„Jsem zásadně proti tomu, aby se jezdilo vlaky zdarma. Zdarma to totiž určitě nebude a zaplatíme to všichni zvýšením daní nebo jiných poplatků,“ říká podnikatel Igor. Na bratislavském hlavním nádraží ihned petici proti cestování vlaky zdarma podepsal. Prostřednictvím internetu už ji podpořilo 22 tisíc lidí.

Občanští aktivisté chtějí toto opatření ovšem zrušit. „Souhlasíme s pomocí studentům a seniorům. Odsuzujeme však pomoc nezodpovědnými a populistickými způsoby,“ uvedl jeden z organizátorů petice Tomáš Smutný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Cestování zdarma je blbost, která ekonomicky nemůže fungovat. Navíc to poškodí autobusové dopravce,“ domnívá se student Jozef.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zájem o cestování zdarma je velký

Vláda premiéra Roberta Fica toto opatření zavádí pro občany všech členských zemí Evropské unie, včetně České republiky. [celá zpráva]

Pro jízdu zdarma budou muset vybrané skupiny požádat o vystavení speciálního průkazu. Důchodci předloží k žádosti o vydání průkazu doklad totožnosti s datem narození a studenti potvrzení o návštěvě denního studia školy.

V případě, že je někdo důchodce, ale není mu ještě požadovaných 62 let, předloží potvrzení o pobírání důchodu. „Doklady vydané v České republice není potřeba přeložit do slovenštiny,“ řekla Novinkám mluvčí slovenských železnic Jana Morháčová.

Před nástupem do vlaku si cestující v pokladně vyžádají zvláštní jízdenku nulové hodnoty, která jim bude vystavena zdarma do druhé třídy. V případě dálkových vlaků budou určeny limity pro cestující bezplatně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám