Hlavní obsah

Šéf Českých drah Daniel Kurucz skončil

Aktualizováno

Dozorčí rada Českých drah odvolala v pondělí předsedu představenstva ČD Daniela Kurucze. Dráhy vedl od února. Informoval o tom mluvčí ČD Radek Joklík. Na odvolání Kurucze podle zákulisních informací dlouhodobě tlačil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO), který s výměnou šéfa drah letos v srpnu na první pokus neuspěl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý šéf ČD Daniel Kurucz

Článek

Daniel Kurucz byl z pozice předsedy a člena představenstva odvolán s okamžitou platností. Novým předsedou zvolila dozorčí rada dosavadního člena představenstva odpovědného za ekonomiku a finance Pavla Krtka, upřesnil mluvčí.

„Dozorčí rada shledala, že dlouhodobě nefunguje komunikace mezi předsedou představenstva a vlastníkem. Jsme přesvědčeni, že pan Krtek je zárukou pozitivní změny a zároveň je v jeho osobě zachována kontinuita současného vedení. To považuji za důležité zejména s ohledem na problémy, které vznikly v minulosti a které vedení Českých drah dnes řeší,“ řekl předseda dozorčí rady ČD Milan Feranec (ANO).

Dozorčí rada zároveň zvolila dosavadního náměstka generálního ředitele ČD pro regionální integraci Ludvíka Urbana členem představenstva. Ten je také novým místopředsedou představenstva.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Novým předsedu představenstva Českých drah byl zvolen dosavadní člen představenstva Pavel Krtek

Pátým členem představenstva je z rozhodnutí dozorčí rady Roman Štěrba z odboru strategického controllingu ČD.

Stabilizace ČD

„Konstatuji, že všichni členové představenstva jsou zevnitř firmy a problematiku železniční dopravy dobře znají. Jejich úkolem je pokračovat ve stabilizaci Českých drah, udržet rating společnosti v investičním pásmu, dotáhnout převod nádraží na SŽDC a řešit řadu problémů, včetně několika složitých právních kauz, které vznikly v minulosti,“ dodal Feranec. Ten je současně prvním náměstkem ministra dopravy Prachaře. Dříve byl finančním manažerem Agro Jevišovice, zemědělského podniku patřícího pod Agrofert.

Kurucz řídil České dráhy od poloviny února, předtím ve společnosti působil jako výkonný ředitel pro provoz a techniku. Od července 2013, kdy exministr dopravy Zdeněk Žák prosadil odvolání dlouholetého generálního ředitele drah Petra Žaludy, zasedal rovněž v představenstvu.

Před působením v Českých drahách pracoval dva roky jako šéf pardubické firmy Synthesia, která je součástí koncernu Agrofert nynějšího ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Právě hnutí ANO nominovalo do vlády nynějšího ministra dopravy Prachaře.

Ministr dopravy čelí v poslední době kritice například kvůli personální politice vůči Ředitelství silnic a dálnic, kde zrušil výběrové řízení na ředitele a nechal ho vést pověřenou šéfkou Soňou Křítkovou, bývalou šéfkou komunikace Agrofertu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám