Hlavní obsah

Němečtí strojvůdci zkrátili stávku do sobotního večera

Odborový svaz strojvůdců (GDL) se rozhodl zkrátit stávku na německé železnici. Předseda svazu Claus Weselsky v pátek oznámil, že protestní akce skončí v sobotu v 18.00 místo původně plánovaných pondělních 04.00 hodin.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Stávkující zaměstnanci Deutsche Bahn s transparenty v Berlíně

Článek

Krátce předtím odvolací soud zamítl žádost vedení Deutsche Bahn, aby označil stávku za neoprávněnou a zrušil ji. Kvůli stávce jezdí jen třetina osobních vlaků DB a na dálnicích v okolí velkých měst se tvoří zácpy.

Odvolací soud ve Frankfurtu nad Mohanem nejprve vyzval DB a odborový svaz strojvůdců (GDL) ke smíru a předložil jim návrh, podle kterého měly odbory do 15. prosince zastavit stávky a obě strany měly spolu jednat o řešení sporu.

Svaz GDL ale návrh odmítl, stejně jako to udělal ve čtvrtek s podobným návrhem prvoinstančního soudu. Odvolací soud následně podle televize ARD rozhodl, že stávka strojvůdců je legální a může pokračovat.

Miliardové škody denně

Vedení DB se snažilo u soudu prokázat, že stávka je nepřiměřeně rozsáhlá. Podle právníků DB způsobuje protest německé ekonomice denně škodu 100 miliónů eur (2,8 miliardy korun).

Dopravce se také snažil přesvědčit soud, že strojvůdci vyhlásili stávku v rozporu s pracovním právem, soudce ale na tuto argumentaci nepřistoupil.

Weselsky při odchodu od soudu agentuře DPA řekl, že strojvůdci stávku zkrátí.

„Mohli bychom ve stávce pokračovat až do pondělních 04.00,” řekl Weselsky. Zkrácení protestu podle něj odborový svaz vnímá jako smířlivé gesto k vedení DB. Zástupci železničního dopravce zkrácení stávky uvítali.

Kolony na dálnicích

Stávka začala v nákladní dopravě ve středu a v osobní ve čtvrtek. Podle DB se daří dodržovat náhradní jízdní řád, který společnost kvůli stávce zveřejnila. Na jeho základě jezdí v omezené míře dálkové vlaky na páteřních trasách a regionální vlaky v okolí velkých měst. Mimo provoz ale zůstala městská železnice, která v mnoha městech tvoří páteř městské hromadné dopravy.

Kvůli narušení příměstské dopravy mnoho cestujících využívá k cestě do práce auto. V Porúří se kvůli zvýšenému provozu na dálnicích vytvořily v pátek ráno kolony o celkové délce asi 100 kilometrů. Dálnice se ucpávají také u Frankfurtu nad Mohanem a na okruhu kolem Mnichova.

Nynější stávka strojvůdců je už šestou protestní akcí na německé železnici od konce srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Zaměstnanci Amazonu v Německu stávkují

Zaměstnanci pěti německých distribučních středisek amerického internetového obchodu Amazon v pondělí vstoupili do stávky. Žádají zvýšení mezd a zlepšení...

Výběr článků

Načítám