Hlavní obsah

Místo plynu poslal Gazprom Ukrajině další fakturu

Ruský plynárenský gigant Gazprom před chystaným obnovením dodávek plynu na Ukrajinu poslal do Kyjeva fakturu na zhruba 760 miliónů dolarů (necelých 20 miliard korun) k předplacení dvou miliard kubíků plynu. Gazprom o tom informoval v pátek.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ukrajina si podle dohody s Ruskem musí plyn kvůli sporům o dluh předplácet. Součástí ujednání je také uhrazení 3,1 miliardy dolarů z dluhu za plyn; první ze dvou splátek již Kyjev vyrovnal.

„Gazprom vystavil (ukrajinskému) Naftogazu účet na listopadové dvě miliardy kubických metrů,” uvedl ruský plynárenský monopol. Ukrajina v souladu s dohodou zaplatí za zimní dodávky 378 dolarů za tisíc kubíků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf Gazpromu Alexej Miller ale minulý pátek prohlásil, že dodávky plynu Ukrajině budou obnoveny do 48 hodin po zaplacení první splátky 1,45 miliardy dolarů (32,4 miliardy korun). [celá zpráva] Přijetí platby v této výši přitom Gazprom potvrdil ve středu.

Ukrajina je bez plynu z Ruska od června.

Ukrajina v říjnu přišla o téměř čtvrtinu devizových rezerv

Devizové rezervy Ukrajiny se během října propadly téměř o čtvrtinu na 12,6 miliardy dolarů (zhruba 281 miliard korun). Dostaly se tak na nejnižší úroveň od roku 2005. Oznámila to v pátek tamní centrální banka.

Za poklesem rezerv stály kroky na podporu domácí měny i platby za energetické dodávky. Guvernérka centrální banky Valerija Hontarevová již v pondělí uvedla, že banka za poslední měsíc a půl vynaložila při intervencích na devizovém trhu 1,3 miliardy dolarů, aby podpořila domácí měnu. Ukrajinská hřivna od začátku roku vůči dolaru oslabila o zhruba 40 procent.

Kromě intervencí na devizovém trhu musela centrální banka rovněž pomoci státní energetické společnosti Naftogaz při výše zmíněném splácení dluhů za dodávky plynu z Ruska. Podílela se rovněž na platbách za plyn od evropských dodavatelů.

Podle analytika Tima Ashe ze společnosti Standard Bank se budou devizové rezervy kvůli dalším platbám za plyn a pokračující slabosti domácí měny dál snižovat.

„Ukrajina stále musí do konce roku splatit dluhy za plyn v objemu 1,6 miliardy dolarů. Musí rovněž platit 700 miliónů dolarů měsíčně za dodávky,” řekl Ash. Dodal, že do konce roku by se rezervy mohly propadnout pod deset miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám