Hlavní obsah

Maďarsko chce plynovod South Stream i přes námitky EU

– Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán potvrdil své odhodlání uskutečnit Rusy prosazovaný projekt plynovodu South Stream, proti němuž má Evropská unie námitky. Učinil tak den poté, co parlament v Budapešti schválil zákon, který umožňuje urychlit vybudování maďarského úseku tohoto plynovodu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

"Je třeba, aby se do Maďarska mohl dostat plyn, i když budou na Ukrajině problémy. A k tomu potřebujeme jiný plynovod, než je ten, který nyní vede přes Ukrajinu,“ prohlásil Orbán.

Projekt plynovodu South Stream, za nímž stojí ruský plynárenský koncern Gazprom, by měl stát 16 miliard eur (444 miliard korun) a měl by zajistit zásobování Evropy ruským plynem mimo území Ukrajiny. Evropská unie ho ale přibrzdila.

"Německo už postavilo (plynovod) North Stream, a je tudíž schopno vyhnout se Ukrajině jako potenciálnímu zdroji nebezpečí," uvedl rovněž Orbán. "Nechceme nic víc, než co chce Německo," dodal.

Plynovod, jehož výstavba začala oficiálně v prosinci 2012, má mít roční kapacitu 63 miliard kubíků plynu. Má vést pod Černým mořem, přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko a Slovinsko až do Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám