Hlavní obsah

Dostavba jaderné elektrárny se Slovákům prodražuje o desítky miliard

Dokončení jaderné elektrárny Mochovce na jihu Slovenska se prodraží více, než se dosud čekalo. Slovenský ministr hospodářství Pavol Pavlis v pondělí novinářům potvrdil, že ve hře je navýšení nákladů na projekt o dalších asi 800 miliónů eur (22,2 miliardy korun).

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Článek

Už v minulosti byl rozpočet dostavby třetího a čtvrtého bloku elektrárny zvýšen o miliardu eur na současných 3,8 miliardy eur a termín jejich spuštění byl opakovaně odsouván.

Elektrárnu v Mochovcích dokončuje největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne (SE), ve které 66 procent akcií vlastní italský koncern Enel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Riskantní investice pro ČEZ

Firma už dříve oznámila, že svá slovenská aktiva hodlá prodat. Česká firma ČEZ, která je jedním ze zájemců o koupi podílu v SE, ale minulý měsíc upozornila, že bez vyřešení nejistot a rizik kolem elektrárny Mochovce se bude zdráhat předložit Enelu nabídku.

Pavlis po pondělní návštěvě v Mochovcích podle slovenských medií neuvedl, zda stát coby vlastník 34 procent akcií SE bude souhlasit s navrhovaným navýšením rozpočtu na dokončení rozestavěných bloků jaderné elektrárny. Zdůraznil ovšem, že elektrárna musí být dokončena.

"Dnes už není cesty zpět. Pro Slovensko je otázka dostavby jaderného zdroje velkou prioritou," řekl Pavlis a zároveň vyjádřil nespokojenost s průběhem dostavby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám