Hlavní obsah

Gazprom pustí Ukrajině plyn do dvou dnů po první splátce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dodávky ruského plynu Ukrajině budou obnoveny do 48 hodin od zaplacení částky 1,45 miliardy dolarů jako první části dluhu Kyjeva a jako platby předem za surovinu do konce roku. S odvolání na čtvrteční plynovou dohodu Ruska, Ukrajiny a Evropské unie to řekl šéf ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk už vydal pokyn k převodu peněz.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Gazpromu Alexej Miller před podpisem čtvrteční třístranné plynové dohody Ruska, Ukrajiny a Evropské unie o plynu v Bruselu

Článek

Jaceňuk dodal, že peníze převáděné do Ruska jsou určeny k uhrazení již dodaného plynu a také dodávek této strategické energetické suroviny do konce letošního roku.

Za tisíc kubíků plynu by měla Ukrajina platit 385 dolarů. Stodolarovou slevu, která se pro zem podařila vyjednat během pátku, odsouhlasí ruská vláda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajinci ale ve skutečnosti zaplatí méně vzhledem k poklesu ceny ropy, která má vliv na tvorbu ceny plynu. Do konce roku to bude 378 dolarů za tisíc kubíků a v prvním čtvrtletí příštího roku 365 dolarů.

"Během dvou dnů od splnění podmínek dohody podepsané 30. října budou dodávky obnoveny," ujistil Miller podle agentury TASS.

Šéf Gazpromu rovněž prozradil, že Ukrajina nevylučuje možnost zvýšení objemu nákupu plynu do konce roku nad čtyři miliardy kubíků domluvené v "zimním balíčku". Ukrajinská strana prý v kuloárech jednání hovořila až o sedmi miliardách kubíků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám