Hlavní obsah

Kellnerova PPF zvýšila svůj podíl v operátorovi O2

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera zvýšila svůj podíl v největší tuzemské telekomunikační firmě O2 na více než 83 procent. Do O2 vstoupila s necelými 66 procenty. Vyplývá to z její zprávy pro Českou národní banku (ČNB).

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

PPF nejprve v rámci povinné nabídky minoritním akcionářům zvýšila svůj podíl na 73 procent a později skupovala i další akcie. Mimo jiné získala i téměř šest procent akcií UniCredit Bank, která s akciemi v držení svých klientů neuspěla při povinném odkupu.

Podle serveru E15 skupina PPF skupovala akcie O2 na všech frontách, a přiblížila se tak hranici 90 procent potřebné k vytěsnění drobných akcionářů.

"Pokud by byla tato úvaha (o vytěsnění) správná, nešlo by vyloučit další budoucí přítomnost PPF na trhu v zájmu dovršení zmíněné hranice. Domníváme se, že potenciální nabídková cena v případném vytěsnění by se mohla odvíjet od ceny z povinného odkupu zřejmě ovlivněné vyplacenou dividendou," uvedl Milan Vaníček z J.

PPF nabídla minoritním akcionářům na konci prvního pololetí odkup jejich podílů za 295,15 korun za akcii. Ve čtvrtek kurz akcií O2 klesl na téměř jedenáctileté minimum kolem 245 korun za cenný papír.

PPF si od O2 půjčí 25 miliard

Podle makléřské společnosti BH Securities získala PPF akcie již minulý týden, tedy ještě před 27. říjnem, kdy bylo rozhodné datum pro získání letošní dividendy 18 korun na akcii. PPF také nedávno oznámila, že si chce od O2 půjčit až 24,8 miliardy korun na splacení akvizičního bankovního úvěru, který si vzala právě na nákup majoritního podílu v operátorovi.

PPF získala v české Telefónice 65,9 procenta akcií a ve slovenské 100 procent od španělské Telefóniky SA letos v lednu. Cena za transakci byla 63,6 miliardy korun. Bývalý majoritní vlastník Telefónica si v O2 podržel pět procent akcií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám