Hlavní obsah

Americká ekonomika roste nejrychleji za deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tempo růstu ekonomiky Spojených států ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 3,5 procenta ze 4,6 procenta ve druhém kvartálu. Překonalo však očekávání analytiků, kteří počítali pouze s tříprocentním růstem. Vyplývá to z rychlého odhadu, který ve čtvrtek zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší ekonomiku světa podpořil pokles obchodního deficitu i nárůst vojenských výdajů, píše agentura Reuters.

Americké hospodářství zahájilo letošní rok poklesem, za kterým stála mimořádně mrazivá zima. Ve druhém čtvrtletí nicméně ekonomika výrazně oživila a zaznamenala nejprudší nárůst za dva a půl roku.

Řada ekonomů se domnívá, že v celém letošním roce by hospodářský růst mohl dosáhnout tří procent. To by představovalo nejlepší celoroční výkon od roku 2005, napsala agentura AP.

Zvyšovat úroky nebude

Podle serveru BBC je růst za dvě poslední čtvrtletí nejrychlejším souvislým růstem od druhé poloviny roku 2003.

Americká centrální banka (Fed) ve středu ohlásila ukončení nákupů dluhopisů, jimiž hospodářský růst podporovala. Fed od počátku loňského roku pumpoval do ekonomiky až 85 miliard dolarů (1,9 biliónu korun) měsíčně, nákupy začal postupně omezovat loni v prosinci. [celá zpráva]

Centrální banka nadále podporuje hospodářský růst rekordně nízkými úrokovými sazbami. Ve čtvrtek sice vyjádřila důvěru v další oživování ekonomiky, dala však opět najevo, že se zvyšováním úroků nehodlá pospíchat.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínská ekonomika roste nejpomaleji za pět let

Tempo růstu čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí podle předpokladů mírně zpomalilo. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil o 7,3 procenta, což představuje...

ECB zvažuje nákup podnikových dluhopisů

Evropská centrální banka (ECB) zvažuje, že zahájí nákupy podnikových dluhopisů na sekundárním trhu. Agentuře Reuters to v úterý řekly zdroje obeznámené se...

Výběr článků

Načítám