Hlavní obsah

Brusel nebude pokutovat Francii a Itálii za nesplnění rozpočtových cílů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise nebude pokutovat členské země, například Itálii a Francii, které v letošním roce nesplní dohodnuté rozpočtové cíle. Podle agentury Reuters to ve středu řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Jyrki Katainen.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Jyrki Katainen.

Článek

V úterý Komise předběžně schválila rozpočty Francie a Itálie na příští rok poté, co země slíbily dodatečná opatření ke snížení rozpočtových deficitů. Uvedla také, že u žádného z členských států eurozóny rozpočtové plány na příští rok podle dosavadních zjištění neporušují pravidla EU natolik, aby bylo zapotřebí je odmítnout.

"Chci zdůraznit, že to neznamená, že veškeré rozpočtové plány budou nezbytně shledány za plně vyhovující Paktu stability a růstu," prohlásil Katainen. Eurokomisař již v úterý upozornil, že příští měsíc bude podrobná analýza rozpočtových plánů pro příští rok pokračovat a vyjádří se k nim nová Evropská komise, která se ujímá funkce od soboty.

Slíbili další škrty

Nynější Komise minulý týden vyzvala Francii a Itálii, aby vysvětlily, proč návrhy jejich rozpočtů na příští rok nesplňují dohodnuté cíle.

Vlády obou zemí proto v pondělí slíbily dodatečná úsporná opatření. Italský deficit by měl v jejich důsledku klesnout o zhruba 4,5 miliardy eur (125 miliard korun) a francouzský schodek by se měl snížit o 3,6 až 3,7 miliardy eur (103 miliard korun).

Katainen bude působit i v nové Evropské komisi, a to jako její místopředseda a komisař pro zaměstnanost, růst, investice a konkurenceschopnost. Současného předsedu Komise Josého Barrosa od soboty vystřídá bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Reklama

Související témata:

Související články

V zátěžových testech ECB neuspělo 24 bank

V hloubkové prověrce zdraví předních evropských bankovních skupin neuspělo 25 bank v eurozóně. Na konci loňského roku jim chyběl kapitál v celkové výši 25...

Výběr článků

Načítám