Hlavní obsah

Air France-KLM klesl zisk o polovinu, po stávce musí šetřit

Provozní zisk francouzsko-nizozemské letecké společnosti Air France-KLM klesl ve třetím čtvrtletí o více než polovinu na 247 miliónů eur (6,8 miliardy korun). Na výsledku se podepsala nedávná stávka pilotů Air France. Druhý největší letecký přepravce v Evropě omezí investice, popřel ale zprávy o propouštění v KLM.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Příjmy společnosti ve třetím čtvrtletí klesly o skoro sedm procent na 6,7 miliardy eur.

Air France-KLM zároveň upřesnila odhadované náklady zářijové dvoutýdenní stávky pilotů Air France. Čtvrtletní příjmy snížila o 416 miliónů eur a provozní zisk ve třetím čtvrtletí ponížila o 330 miliónů eur.

Stávka a nevýrazná poptávka sníží i očekávaný letošní zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA), který firma původně odhadovala na 2,2 až 2,3 miliardy eur, a to o půl miliardy eur, potvrdila také skupina.

"Kromě dopadů stávky také předpokládáme, že trh bude ve čtvrtém čtvrtletí dál stagnovat," uvedl podle agentury Reuters finanční ředitel Pierre-François Riolacci. "Je těžké oddělit vliv trhu od přímého účinku stávky, ale (odhad nákladů) 500 miliónů eur zahrnuje tyto součásti," uvedl také.

Popřeli propouštění v KLM

Společnost ve středu sdělila, že příští rok omezí investice a urychlí kontrolu nákladů, aby setřásla zbývající dopady stávky. Opět přitom popřela úterní zprávy médií, že v nizozemské větvi KLM chystá razantní propouštění. [celá zpráva]

"Skupina Air France-KLM striktně popírá informace o propouštění, které přinesl nizozemský deník Algemeen Dagblad. Tato informace se nezakládá na pravdě," řekla Novinkám mluvčí Vendula Vlková.

Podle finančního ředitele Riolacciho není nutné vyhlásit žádná drastická či nouzová opatření. Evropská ekonomika dál skomírá. Obavy z šíření viru ebola ale prý mají na činnost jen omezený vliv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám