Hlavní obsah

Zaměstnanci Amazonu v Německu stávkují

– Berlín

Zaměstnanci pěti německých distribučních středisek amerického internetového obchodu Amazon v pondělí vstoupili do stávky. Žádají zvýšení mezd a zlepšení pracovních podmínek. Podle odborového svazu Verdi, který protest svolal, se stávky účastní kolem 2000 zaměstnanců Amazonu. Ve čtyřech distribučních střediscích potrvá protest do středečního večera, v jednom do čtvrtka.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Německo je pro Amazon druhým největším trhem po Spojených státech. Firma zde má devět distribučních center a 9000 zaměstnanců, ne všichni jsou ovšem členy odborů. V sezóně se počet zaměstnanců zvyšuje o dalších 14 tisíc.

Současný protest se týká distribučních středisek v Lipsku, v Bad Hersfeldu, v Grabenu, v Rheinbergu a ve Werne. Podle svazu Verdi je to poprvé, kdy se už v první den stávky připojilo k zaměstnaneckému protestu pět německých středisek Amazonu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Kolektivní smlouva by měla stanovit jasné hranice velkému pracovnímu tlaku, zvýšenému zdravotnímu riziku způsobenému směnným provozem a práci v noci a o víkendech," uvedla v tiskovém prohlášení k zahájení stávky Stefanie Nutzenbergerová ze svazu Verdi. Podle ní by zaměstnanci kromě zvýšení platu měli mít zaručené i pracovní přestávky a neměli by být nuceni k přesčasům.

Hrozí stávka před Vánocemi

Odbory se přou s Amazonem o pracovní podmínky už více než rok. Svaz Verdi požaduje, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními dohodami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Odbory si také stěžují na extrémní tlak na pracovní výkon a na porušování pracovních podmínek.

Amazon zvýšení mezd odmítá s tím, že jeho zaměstnanci jsou vlastně skladníci, takže se na ně vztahují kolektivní smlouvy pro odvětví logistiky. Jejich platy jsou podle firmy nad průměrem v tomto odvětví. Amazon také odmítá obvinění, že pracovní podmínky jsou příliš tvrdé.

Zástupci svazu Verdi hrozí, že pokud Amazon neustoupí, budou stávkovat i v době předvánoční obchodní špičky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám