Hlavní obsah

Tesco čelí v USA žalobě investorů, mátlo účetnictvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší britská maloobchodní společnost Tesco čelí ve Spojených státech žalobě ze strany investorů, a to kvůli problémům ve svém účetnictví. Firma podle žaloby zveřejňovala falešné a zavádějící informace, píše agentura Reuters.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tesco již v září oznámilo, že zjistilo účetní chyby a muselo kvůli nim snížit odhad zisku pro první polovinu finančního roku o 250 miliónů liber (8,8 miliardy korun). [celá zpráva]

Tento týden se ukázalo, že nesrovnalosti byly ještě o něco větší, než firma v září předpokládala. Účetní problémy již přiměly k rezignaci předsedu správní rady podniku Richarda Broadbenta. [celá zpráva]

Žaloba tvrdí, že Tesco neposkytovalo "pravdu ohledně finanční situace podniku". Jejím terčem je mimo jiné bývalý generální ředitel firmy Philip Clarke, který odešel z funkce již v červenci.

Zástupce podniku se podle agentury Reuters k žalobě odmítl vyjádřit.

Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a od roku 1996 působí rovněž na českém trhu. V současnosti má v tuzemsku více než dvě stovky obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízingovou síť Žabka, která čítá více než stovku obchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám