Hlavní obsah

Stevardi a letušky ČSA budou stávkovat ve čtvrtek

Letušky a stevardi ČSA budou ve čtvrtek 30. října kvůli propouštění a snižování mezd stávkovat. Aerolinie se obrátily na soud, chtějí stávku předběžným opatřením zakázat. Pokud se to nepodaří, využije společnost zvláštní režim, aby byl letecký provoz zasažen co nejméně. Informuje o tom Radiožurnál.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Stevardi, ať už jsou v režimu propouštěných, nebo nepropouštěných, si to odhlasovali. Ale myslím si, že tam bude plno lidí navíc," sdělila Radiožurnálu předsedkyně odborové organizace posádek letadel Petra Posová. V ČSA pracuje zhruba 400 stevardů, Posová ale neupřesnila, kolik z nich se do stávky zapojí.

Podle odborů stávka zasáhne letecký provoz, vedení ČSA s tím nesouhlasí. Pokud stávku nezakáže soud, chystá společnost krizový plán. "České aerolinie mají připravené postupy, které společnosti umožní plánovat a řídit nasazování posádek podle krizového scénáře. Všechny lety Českých aerolinií budou nadále standardně vypravovány dle platného letového řádu," řekl Radiožurnálu mluvčí ČSA Daniel Šabík.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vedení ČSA začalo rozdávat výpovědi ve čtvrtek. [celá zpráva]

Restrukturalizaci podpořila Korean Air

Restrukturalizaci spočívající ve snižování mezd a v masivním propouštění ve středu podpořil jejich menšinový vlastník, Korean Air. Celkem aerolinie v rámci restrukturalizačního plánu hodlají propustit 77 pilotů, 66 pracovníků v administrativě a přes 170 palubních průvodčích.

ČSA nyní zaměstnávají 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčích a téměř 270 pracovníků v administrativě. V roce 2011 dopravce podle výroční zprávy zaměstnával bezmála 1500 lidí, z toho 292 pilotů a 613 letušek a stevardů. Rok předtím dopravce zaměstnával přes 2000 lidí, z toho 415 pilotů a 752 palubních průvodčích. Vloni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám