Hlavní obsah

Díra v účtech Teska je ještě větší, odstoupil předseda správní rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská maloobchodní společnost Tesco našla ve svých účtech ještě větší nesrovnalosti, než dosud uváděla, a zrušila kvůli tomu celoroční výhled zisku. Série účetních chyb ve čtvrtek přiměla předsedu správní rady firmy Richarda Broadbenta oznámit rezignaci na funkci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obchodní dům Tesco

Článek

Tesco už minulý měsíc oznámilo, že zjistilo účetní chyby a muselo kvůli nim snížit odhad zisku pro první pololetí firemního roku o 250 miliónů liber (8,6 miliardy korun). [celá zpráva]

Firma tak zhoršila výhled hospodaření v letošním roce již potřetí. Současně začala vyšetřovat důvody účetních nesrovnalostí a své vyšetřování zahájily i britské úřady.

Akcií Teska se zbavuje i Buffett

Ve čtvrtek firma sdělila, že svůj zisk za první pololetí nadhodnotila o 263 miliónů liber, tedy o něco více, než zjistila původně. Akcie společnosti na zprávu reagovaly poklesem o 4,5 procenta a od počátku měsíce firma ztratila přes 20 procent své tržní hodnoty. Akcií Teska se zbavuje například i slavný investor Warren Buffett. Svůj podíl snížil pod tři procenta, do roku 2012 vlastnila jeho společnost Berkshire Hathaway více než pět procent britské firmy.

Tesco také uvedlo, že ve druhém čtvrtletí do konce září tržby na britském trhu klesly o 5,5 procenta po poklesu o 3,8 procenta v prvním čtvrtletí. Podle agentury Reuters to znamená její nejhorší výkon za 40 let.

Ještě před několika lety velmi úspěšná firma ztrácí podíl na britském trhu na úkor německých diskontních obchodů Aldi a Lidl na straně jedné a dražších domácích konkurentů na straně druhé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám