Hlavní obsah

Louis Vuitton možná zmizí z Pařížské ulice, radnice mu nesmí prodloužit nájem

Právo, Petr Janiš

Luxusní obchod značky Louis Vuitton se z nejdražší pražské čili Pařížské třídy možná bude muset odstěhovat. Vedou k tomu pochybnosti o průběhu soutěže na nájem obecních nebytových prostor, již pořádala radnice Prahy 1. Soud jí kvůli tomu zakázal uzavřít s firmou smlouvu.

Foto: Petr Handrejch, Právo

Luxusní obchod Louis Vuitton v Pařížské ulici

Článek

Těsně před volbami, 9. října, radní Prahy 1 v čele se starostou Oldřichem Lomeckým (TOP 09) rozhodli uzavřít dodatek k deset let staré smlouvě, podle něhož by nyní Louis Vuitton ročně za 280 metrů čtverečních obchodu na rohu Pařížské a Široké platil 17,4 miliónu korun. Firma se přitom přihlásila do soutěže vypsané v červnu s nižší nabídkou, a to asi 14 miliónů korun.

Ze sedmi uchazečů skončil Louis Vuitton čtvrtý. Protože první v pořadí od své nabídky nájemného 20 miliónů korun odstoupil, vyzvali radní Prahy 1 na konci srpna ke složení kauce druhého na pásce.

Speciální vztahy

Akciová společnost Lobos Investment, která za obecní prostory nabídla roční nájemné 15,3 miliónu korun, kauci složila. Kde se ovšem náhle vzala o 2,1 miliónu korun vyšší nabídka od Louise Vuittona a kdy na radnici přišla, není zřejmé. Radní Prahy 1 totiž v srpnu konstatovali, že nemají vyjádření společnosti k vyšším nabídkám v soutěži.

Rozhodnutí o prodloužení smlouvy o dva měsíce přitom titíž radní zdůvodnili údajným dopisem z 10. července. Ten ovšem v srpnu postrádali. Louis Vuitton jím údajně zvýšil svou nabídku o zhruba 2,4 miliónu korun a předstihl tak Lobos Investment.

Lobos byl přitom v srpnu radnicí vyzván ke složení kauce, což učinil. Nájemní smlouvu však nedostal, firma tvrdí, že v rozporu s právem. Podle ní muselo „dojít k dodatečné manipulaci s nabídkou společnosti Louis Vuitton Česká, s. r. o.“ a že „problém je v nějakých speciálních vztazích vedení radnice Prahy 1 k dosavadnímu nájemci“.

Někteří z radních s výrobky se značkou Louis Vuitton pózovali na volebních poutačích. Jak se ale s nabídkou společnosti Louis Vuitton na radnici zacházelo, Právu nesdělil žádný z oslovených místostarostů, ani Tomáš Macháček (TOP 09), ani Daniel Hodek (ČSSD). Mají v kompetenci majetek, obchody a služby.

Do obchodu míří jiná italská značka

Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové nebyl dopis firmy Louis Vuitton „spárován s tím správným procesem, který na úřadě probíhal“. „Zároveň však vylučujeme možnost jakékoliv manipulace, neboť by to bylo s ohledem na neformálnost vyjednávání zbytečné,“ tvrdila Právu Blažková.

Neformální proces vyjednávání o pronájmu je prý těžké sladit se zcela formálním rozhodováním radních. „Skutečným problémem by totiž bylo, kdybychom nabídku stávajícího nájemce nevzali včas na vědomí, toho jsme se naštěstí včas úspěšně vyvarovali,“ argumentovala Blažková.

Lobosu dal za pravdu Obvodní soud pro Prahu 1. V polovině října vydal předběžné opatření, podle něhož je radnice „povinna zdržet se prodloužení doby nájmu založeného nájemní smlouvou uzavřenou dne 18. ledna 2004 mezi Městskou částí Praha 1 a společností Louis Vuitton Česká“. A Lobos musí podle verdiktu podat na Prahu 1 další žalobu.

I kdyby Louis Vuitton musel odejít, přepych by ani tak z Pařížské nezmizel, Lobos má své plány. „Měl by tam vzniknout luxusní obchod podobného zaměření. Značka zatím v Česku není, ale městská část s tím samozřejmě byla seznámena. Je to také špičková italská módní značka,“ řekl Právu zástupce firmy Lobos Investment Martin Vlk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám