Hlavní obsah

O víkendu možná ucítíte únik plynu, firmy testují potrubí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na celém území Česka s výjimkou hlavního města proběhne od pátku kontrola těsnosti plynového potrubí, tzv. odorizace. V Čechách by měly testy společností RWE a E.ON skončit v neděli 26. října, na Moravě pak potrvají až do úterý 28. října. Informoval o tom Český plynárenský svaz (ČPS).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firmy provádějí kontrolu na začátku topné sezóny s cílem zjištění eventuální netěsnosti potrubí a objevení i nepatrných úniků nejen na plynárenském zařízení a odběrných zařízeních svých zákazníků. Zdvojnásobí proto při kontrole množství zapáchající příměsi.

„Protože je zemní plyn bez zápachu, přidává se do něj odorant, aby bylo možné jej rozpoznat čichem. Odorant má intenzivní a charakteristický zápach, nemění vlastnosti zemního plynu ani není zdraví nebezpečný. Množství odorantu je vždy takové, aby již při jednoprocentní koncentraci zemního plynu ve vzduchu byl jasně signalizován jeho únik a nutil uživatele k ochrannému jednání,“ řekl Jan Ruml, výkonný ředitel Českého plynárenského svazu.

Roste počet hlášení i falešných poplachů

Pokud lidé touto formou zjistí únik plynu, měli by ihned volat nepřetržitou poruchovou službu na čísle 1239.

Kontroly se budou týkat celého území České republiky s výjimkou hlavního města, kde je provedla Pražská plynárenská již mezi 9. a 13. říjnem.

Denní průměr všech potvrzených úniků plynu v období nárazové odorizace oproti dennímu průměru za běžný kalendářní měsíc vzroste u některých distributorů až o 139 procent, uvedl svaz. Zároveň se ovšem zvýší i počet zbytečných výjezdů k nepotvrzeným únikům, tzv. planým poplachům, a to zhruba o 87 procent.

Reklama

Související články

Česko má zásobu plynu skoro na celou zimu

Domácnosti v Česku se v případě přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu nemusejí obávat, že by neměly čím topit. Zásobníky plynu jsou už téměř plné a proti roku...

Výběr článků

Načítám