Hlavní obsah

Končící radní v Praze zadali bez tendru zakázky na svoz odpadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze budou od listopadu, zatím ale po dobu maximálně tří měsíců, dál svážet odpad městem většinově vlastněné Pražské služby a v několika městských částech dosavadní subdodavatelé. Končící radní jim ve středu bez výběrového řízení zadali zakázky dohromady za 250 miliónů bez DPH. Informoval o tom náměstek Jiří Nouza (TOP 09).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Rada využila takzvané jednací řízení bez uveřejnění, v němž je dodavatel vybrán předem. Za podobný postup přitom deset současných i bývalých radních čelí obžalobě v kauze opencard.

Miliardová smlouva na svoz odpadu s Prahou většinově vlastněnými Pražskými službami (PSAS) končí příští týden. A plánovanou výpůjčku části Pražských služeb městské společnosti Technická správa komunikací, která se měla na čas o svoz postarat, blokuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Úřad totiž minulý týden vydal předběžné opatření, stalo se to den před jednáním valné hromady PSAS, která měla takzvaný pacht schválit.

Zmatky s kontejnery

Kvůli nejistotě kolem svozu odpadu v Praze vznikaly absurdní situace, kdy Pražské služby navážely do dvorů nové kontejnery a AVE jim je zase odváželo, protože údajně překážely v odvozu. [celá zpráva]

Praha nyní rozhodnutím rady prodloužila smlouvu s Pražskými službami, což se bez výběrového řízení stalo v minulosti už několikrát. Využila také společné nabídky tří dosavadních subdodavatelů PSAS - firem AVE, Komwag a Ipodec. Zakázky potrvají maximálně tři měsíce, tedy do konce ledna.

Praha jako většinový vlastník Pražských služeb přistoupila k vyčlenění části firmy poté, co se jí nepodařila měsíce připravovaná akvizice. Zhruba pětinový podíl PSAS nakonec získala společnost EP Industries Daniela Křetínského, který je mimo jiné vlastníkem AVE. EP Industries jako minoritní akcionář s pachtem nesouhlasí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám