Hlavní obsah

Unipetrol se vrátil do zisku, pomáhá mu levnější ropa

Petrochemický holding Unipetrol se ve třetím čtvrtletí vrátil k zisku, když vydělal 1,4 miliardy korun oproti loňské ztrátě 129,7 miliónu korun. Společnost o tom ve středu informovala v tiskové zprávě.

Článek

Unipetrol tak výrazně překonal odhady analytiků, kteří očekávali čistý zisk mezi 500 a 700 milióny korun.

Tržby se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o 37 procent na 34 miliard korun díky provozování větší rafinerské kapacity a významnému nárůstu prodeje, uvedla firma.

Holding nicméně od začátku roku do září vykázal ztrátu 1,15 miliardy korun, když loni ve stejném období hospodařil se ztrátou 706,1 miliónu korun. Tržby firma zvýšila o 28 procent na 95,3 miliardy korun.

Výsledky za devět měsíců negativně ovlivňuje mimořádná bezhotovostní účetní položka ze druhého čtvrtletí. Holding prostřednictvím ní snížil hodnotu aktiv v rafinérském segmentu o 4,721 miliardy korun.

Pomohl pokles cen ropy

"Do velmi dobrých výsledků třetího čtvrtletí se promítlo výrazné zlepšení rafinerských marží, které byly nejvyšší od začátku roku 2013, nárůst jsme zaznamenali i v případě petrochemické marže," komentoval výsledky na webu firmy generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski.

K meziročnímu zlepšení výsledků ve třetím čtvrtletí podle firmy přispěl také vývoj cen ropy i měnových kurzů [celá zpráva].

Nepříznivý dopad naopak měla neplánovaná odstávka výrobní jednotky v kralupské rafinerii na konci září.

Objem zpracované ropy se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o víc než polovinu. Objem prodeje rafinerských produktů stoupl o 41 procent, víc se prodalo hlavně benzínu a nafty. Nárůst prodeje podpořilo podle Unipetrolu omezení šedé zóny a příznivý vývoj ekonomiky, naopak negativně působilo snížení marží kvůli silnější konkurenci na českém trhu.

PKN Orlen plánuje ropné vrty v Severní Americe

Čistý zisk mateřské firmy Unipetrolu, největší polské ropné společnosti PKN Orlen, klesl za třetí čtvrtletí v meziročním srovnání o pět procent na 615 miliónů zlotých (zhruba čtyři miliardy korun). Celkové tržby PKN klesly o čtyři procenta na 29,2 miliardy zlotých. Snížily se rovněž celkové výnosy, které oslabil pokles cen ropy a silnější kurz zlotého, uvedla firma.

Polská firma uvažuje o nových vrtech v Severní Americe, které by navázaly na současné projekty v Kanadě. Polské agentuře PAP to v úterý řekl výkonný ředitel divize průzkumu a těžby v PKN Orlen Wieslaw Prugar. Podnik podle něj také může převzít několik zahraničních provozovatelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám