Hlavní obsah

Moskva zakáže dovoz ovoce a zeleniny z Ukrajiny. Je to přeprodej z EU

Rusko od středy zavádí dočasný zákaz dovozu ukrajinského ovoce a zeleniny. Zboží je podle ruské veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor špatně označeno. Úřad tvrdí, že nepochází z Ukrajiny, ale zřejmě z Evropské unie. Ze zemí EU se přitom ovoce a zelenina nesmí do Ruska dovážet od září.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rosselchoznadzor také uvedl, že dodávky ovoce a zeleniny přicházející z Ukrajiny bývají nyní často postiženy hmyzími škůdci. Zákaz se bude vztahovat na všechny druhy ovoce a zeleniny podléhající pravidlům pro karanténní opatření.

Moskva už počátkem září zavedla embargo na dovoz řady druhů potravin z EU, USA, Kanady, Austrálie a Norska, zejména ovoce a zeleniny. Odpověděla tím na západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinské krizi. [celá zpráva]

Na ruském potravinovém embargu zatím vydělávají i běloruské firmy, které přebalují západní zboží a prodávají ho jako vlastní. Moskva hodlá „ilegální reexport” řešit na bázi celní unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu a zavést speciální kontroly.

Rusko od úterý zakázalo ze zemí EU dovážet výrobky z hovězího masa, odřezků a masokostní moučky kvůli jejich nevyhovující kvalitě. [celá zpráva]

Je také pozastavený dovoz živočišného tuku a vedlejších masných produktů, například drobů. Důvodem je údajné zjištění nebezpečných látek v některých produktech.

Reklama

Výběr článků

Načítám