Hlavní obsah

Polovinu dávek hmotné nouze mohou lidé dostat ve stravenkách

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová praxe úřadů práce – více než polovinu dávky hmotné nouze vyplatí ve stravenkách. Kdo dostane místo peněz poukázky a za kolik, je na jednotlivých pracovnících úřadu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Nařízení úřadu práce (ÚP) se týká jen dávek hmotné nouze. Tedy příspěvku na živobytí, což je dávka pro lidi, jejichž příjem nedosahuje ani životního minima, a dávky mimořádné okamžité pomoci, jež je určena lidem zasaženým například záplavami nebo nízkopříjmovým občanům, kteří nemají třeba na vybavení dítěte do školy.

„Zda tento způsob vyplácení úřad zavede plošně, závisí na posouzení konkrétního pracoviště. Stejně tak to, v jaké výši přiznané částky – rozmezí je stanoveno mezi 35 až 65 procenty dávky – budou vypláceny poukázky, záleží na zhodnocení konkrétního pracovníka,“ sdělila Právu mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Pravidla upraví regiony „Naše nařízení znělo – začít více používat poukázky. Pravidla si mohou upravit regiony. Někde už to funguje od října, jinde bude od listopadu,“ dodala Beránková. Na naši redakci se už obrátili překvapení lidé, kteří si z nového opatření zoufají.

„Mluvil jsem se svou sociální pracovnicí Úřadu práce Ústí nad Labem. Oznámila mi, že v listopadu bude ústecký úřad vyplácet tuto dávku tím způsobem, že žadateli proplatí polovinu z částky 3410 v korunách a druhou polovinu ve stravenkách, v poukázkách na jídlo,“ napsal Milan Ždych z Ústecka.

Nebude mít na nájem

„Ptal jsem se úřednice, jestli budou individuálně posuzovat životní a sociální situaci každého žadatele, kterému takto změní výplatu zmíněné dávky. Odpověděla mi, že ne, že nařízení platí pro všechny žadatele o dávku. Že prý úřad nechce takto vyplácet dávku jen těm, co ji zneužívají, například gamblerům. Ti by se totiž pak mohli touto formou výplaty cítit diskriminováni vůči těm, kterým by byla dávka proplacena jen v korunách,“ reprodukoval odpověď pracovnice ÚP Ždych.

Nyní se obává, zda kvůli novince nepřijde o střechu nad hlavou. „Pro mě to bude mít katastrofální následky. Dostávám příspěvek na bydlení ve výši 3300 korun a moje průměrné měsíční náklady na bydlení v družstevním bytě jsou 5500 korun. Takže abych mohl uhradit veškeré své měsíční náklady na bydlení, musím z částky životního minima 3410 uspořit částku 2200 korun. Pokud tedy dostanu polovinu ve stravenkách, nebudu v listopadu schopný zaplatit nájem,“ řekl.

Místo sKarty

Toto opatření je namířeno nejen proti gamblerům a lidem zneužívajícím dávky, ale má být motivační pro ty, kteří jednoduše s penězi neumí hospodařit. Výplata dávek formou stravenek se podle ÚP osvědčila už v minulosti, proto se k ní vrací.

„Samozřejmě nás čeká vyhodnocení praxe, ale už jednou tento způsob vyplácení zavedly obce, které si je velmi chválily. Pak došlo ke zrušení, protože toto jištění nezneužívání dávek měla nahradit sKarta. Ta skončila, proto nastupujeme tuto již osvědčenou praxi,“ vysvětlila Beránková.

Poukázky slouží k odběru potravin, základních hygienických prostředků, dětského a lékárenského zboží, školních potřeb, oděvů, a co je důležité, není možné je použít k nákupu alkoholu nebo tabákových výrobků.

Reklama

Výběr článků

Načítám