Hlavní obsah

Rusko zakáže dovážet z EU produkty z hovězího masa

Rusko se rozhodlo zakázat od úterý 21. října dovoz výrobků z hovězího masa, odřezků a masokostní moučky ze zemí Evropské unie kvůli jejich údajné nevyhovující kvalitě. Oznámil to šéf ruské veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor Sergej Dankvert.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Moskva už počátkem září zavedla embargo na dovoz potravin z EU, Kanady, Austrálie a Norska v reakci na západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinské krizi. Položky, které se nebudou smět nyní dovážet, ale pod zákaz nespadaly.

Nové restrikce Moskva zdůvodňuje nespokojeností s údajně nedostatečnou kvalitou zmíněných produktů. Konečné rozhodnutí o zákazu se Rosselchoznadzor rozhodl přijmout, protože páteční jednání mezi představiteli EU a Ruska v Litvě nesplnilo očekávání ruské strany a nebyla zaručena náprava do budoucna.

Rosselchoznadzor podle Dankverta opakovaně vyjadřoval výhrady ke kvalitě a bezpečnosti dovážených produktů z hovězího masa a masokostní moučky. Služba prý zaznamenala 17 případů přítomnosti zakázaných látek v produktech pocházejících ze šesti zemí EU: Dánska, Itálie, Maďarska, Německa, Polska a Rakouska. Šlo o chloramfenikol, kadmium, tetracyklin, olovo, ale i o listérie a salmonely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám