Hlavní obsah

Ruská centrální banka utratila bilión na podporu rublu

Novinky, tov

Ruská centrální banka utratila letos z devizových rezerv na podporu kurzu rublu přes 55 miliard dolarů (1,2 biliónu korun). Rubl přesto klesl na historické minimum vůči dolaru a šéfka centrální banky připustila, že tlaku finančních trhů nedokážou intervence čelit. Informoval o tom server Business Insider.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullina s ruským a německým ministrem financí na schůzce G-20

Článek

Devizové rezervy ruské centrální banky tak klesly na 452 miliard dolarů (9,8 biliónu korun) a od začátku roku Moskva přišla o více než desetinu rezerv.

Šéfka ruské centrální banky Elvira Nabiullinaová připustila, že pokud měnové trhy půjdou proti rublu, banka „je nedokáže zastavit“.

S intervencemi přestat nehodlá, bude je však používat především v případech „ohrožené finanční stability“. To by ale předpokládalo změnu současných pravidel. Banka dosud přistupovala k intervencím automaticky vždy, když kurz rublu poklesl pod stanovené pásmo. Podle serveru Business Insider za poslední měsíc tuto hranici banka posunula 37krát a utratila 13 miliard dolarů (280 miliard korun).

Za poslední tři měsíce klesl kurz rublu vůči dolaru o 15 procent. V tomto týdnu k americké měně vůbec poprvé překonal hranici 41 rublů za dolar.

To představuje problém pro ruské firmy a banky, které musí platit staré závazky v západních měnách.

Rusku škodí levná nafta

Politiky a analytiky v Rusku také znepokojuje nízká cena ropy, když cena ropy Brent klesla až k 85 dolarům za barel, a byla tak nejlevnější za čtyři roky. [celá zpráva] Pro ruský státní rozpočet jsou přitom příjmy z ropy velmi důležitým příjmem a počítají s cenou nad 90 dolarů.

Ruskou ekonomiku poškozuje napětí kvůli Ukrajině a sankce Západu. Rusové ztratili zájem o zahraniční turistiku, což zapříčinilo krach desítek cestovních kanceláří. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Lavrov kritizuje sankce EU, rubl se propadá

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v úterý tvrdě pustil do sankcí, které na Moskvu uvalila Evropská unie. Podle agentury RIA Novosti je označil za...

Výběr článků

Načítám