Hlavní obsah

Burzy v Praze i ve světě padají kvůli výhledu světové ekonomiky

Index pražské burzy ve čtvrtek klesl o více než tři procenta a dostal se tak nejníže od července 2013. O dvě až tři procenta klesají burzy v západní Evropě, ztrácejí i americké a asijské indexy. Podle analytiků za poklesem stojí zhoršený výhled světové ekonomiky, vývoj v USA a rostoucí geopolitická rizika.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Burzovní makléř na ilustračním snímku

Článek

"Peníze jsou maximálně pohyblivý nástroj, kliknutím myši v New Yorku, Londýně nebo Frankfurtu se přesouvají mezi aktivy. Jelikož ve firmách z pražské burzy drží podíly spíše evropští institucionální investoři, prodejní impulz přišel od nich. I oni ovšem sledují celkovou situaci, kterou formují hlavně názory zpoza Atlantiku," komentoval vývoj na pražské burze investiční specialista Brokerjetu ČS Mikuláš Splítek.

Poklesy na amerických trzích jsou poměrně omezené, větší nervozita je na evropských trzích, doplnil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Evropské akcie ve čtvrtek klesly na více než roční minimum. Ve středu se panevropský index FTSEEurofirst 300 propadl o 3,2 procenta, což byl nejprudší pokles za téměř tři roky.

Důvodů korekce je podle Hatlapatky několik, tím nejdůležitějším je podle něj horší výhled globální ekonomiky. V Evropě jsou poklesy největší, investoři jsou zklamaní z neschopnosti Evropské centrální banky přijít s robustním opatřením proti deflaci, roli hraje také blízkost center geopolitického napětí. "Když k tomu přimícháme obavy z epidemie eboly a silný růst akciových trhů v posledních letech, není tržní korekce ničím mimořádným," dodal.

Špatné zprávy z domova

Makléř BH Securities Petr Hlinomaz míní, že v Praze se v posledních dnech sešel negativní vývoj na evropských burzách s několika horšími lokálními zprávami, a to od Fortuny (personální výměny), NWR (nižší dosažené ceny produkce a zhoršený výhled těžby) a O2 (PPF chce zadlužit O2 a půjčit si od ní peníze). Navíc se ve čtvrtek výrobce netkaných textilií Pegas obchoduje poprvé na pražské burze bez nároku na dividendu, což v praxi znamená pokles o 30 korun na akcii, podotkl.

Bezprostředním spouštěčem současných výprodejů byl slabší údaj o amerických maloobchodních tržbách, připomněl Splítek. Důležitější je ovšem středeční skokový nárůst ceny amerických státních dluhopisů.

"Podle posledních zpráv ekonomické oživení nepřijde rychle, sazby zůstanou níže a zlevní ne dluhopisy, ale naopak akcie. Protože růst zisků firem zaostal v posledních pěti letech za růstem ceny jejich akcií, myslím, že výprodej bude ještě několik týdnů pokračovat," podotkl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám