Hlavní obsah

MMF rozhodne, zda pošle Ukrajině další stovky miliard pomoci

Delegace Mezinárodního měnového fondu (MMF) na Ukrajině koncem října posoudí, jak velkou dodatečnou finanční pomoc bude tato země potřebovat. Uvedla to ve čtvrtek guvernérka ukrajinské centrální banky Valerija Hontarevová. Pomoc pro Ukrajinu podle ní připravuje také Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

MMF již koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkovém objemu 17 miliard dolarů (zhruba 368 miliard korun), který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Ta se nyní potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a březnové anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem.

Začátkem září MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů (více než 411 miliard korun), pokud bude konflikt na východě země pokračovat i v příštím roce.

Peníze na plyn

"Jestliže geopolitická rizika spojená s Ukrajinou ohrožují vývoj v celém světě, pak každý chápe, jak ničivé dopady mají na ukrajinskou ekonomiku," uvedla Hontarevová. Dodala, že EBRD připravuje pro Ukrajinu "bezprecedentní" pomoc, její hodnotu však neupřesnila.

"Je to program spolupráce v oblastech, které vyžadují reformy," řekla guvernérka. Program podle ní zahrnuje mimo jiné financování zpětných dodávek ruského plynu z Evropy na Ukrajinu. Rusko v polovině června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacených účtů.

Na schůzce v Berlíně koncem září zprostředkované eurokomisařem pro energetiku se Ukrajina předběžně zavázala, že Rusku do konce října zaplatí dvě miliardy dolarů (43,5 miliardy korun) z dluhu za dodávky ruského plynu z minulosti. Dohodu má ale ještě potvrdit jednání v Berlíně, které je naplánované na 21. října.

Reklama

Související články

Lavrov kritizuje sankce EU, rubl se propadá

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v úterý tvrdě pustil do sankcí, které na Moskvu uvalila Evropská unie. Podle agentury RIA Novosti je označil za...

Výběr článků

Načítám