Hlavní obsah

V Českých aeroliniích se hlasuje o stávce, Babiš zahájil audit

Právo, Michael Švec

Vývoj v Českých aeroliniích (ČSA), jejichž vedení hodlá na přelomu roku zahájit hromadné propouštění, dostal nový směr. Odborová organizace posádek letadel (OOPL) včera zahájila hlasování o tom, zda mají stevardi vstoupit do stávky. Rozhodnout se má do příštího úterka. Ministr financí Andrej Babiš mezitím na ČSA poslal audit, který má prozkoumat vazby se soukromou společností Travel Service.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Bylo to na základě požadavku odborářů, aby se prověřily pochybnosti o různých informacích, kterými odboráři argumentují a které management ČSA odmítá,“ vysvětlil včera Právu v SMS Babiš.

Mluvčí resortu financí Radek Ležatka pro Právo doplnil, že „akcionář (tedy státem vlastněný Český Aeroholding – pozn. red.) vnímá tento záměr jako standardní krok související s plánovaným majetkovým vstupem Travel Service do ČSA a se změnou modelu spolupráce obou leteckých operátorů“.

„Přesný termín ukončení této analýzy zatím není, předpokládáme jej v horizontu několika týdnů. Závěry budou předloženy vedení Českého Aeroholdingu a ministerstvu financí,“ dodal mluvčí.

Kontroluje Ernst & Young

Podle informací Práva kontrolu zahájila mezinárodní firma Ernst & Young. OOPL se v úterý kvůli podezření, že jde český národní dopravce na ruku konkurenci – charterové společnosti Travel Service –, obrátila i na představenstvo ČSA.

„Žádáme Vás tímto, abyste vysvětlili, z jakého důvodu jsme opustili charterový trh a přenechali jej společnosti Travel Service, což způsobilo nutnost vyčlenění šesti letounů typu A 320 z flotily ČSA a s tím spojené hromadné propouštění,“ ptají se odbory ve zprávě, která směřovala nejen k představenstvu ČSA, ale i na ministerstvo financí. Ve výzvě svým členům, aby se vyjádřili ke stávce, vysvětlují odbory důvody pro tento radikální krok. Stávkovou pohotovost už tyto odbory vyhlásily v září.

Firmu opouštějí profesionálové

„Nesouhlasíme s redukcí flotily a neodůvodněným nadměrným propouštěním zaměstnanců. Nesouhlasíme s koncepcí vedení a hospodařením firmy. Nesouhlasíme s návrhem nového mzdového řádu,“ napsala svým členům OOPL v e-mailu, který má Právo rovněž k dispozici.

Odbory upozornily, že „firmu už dobrovolně či nedobrovolně opustily stovky špičkových odborníků – ekonomů, obchodníků, pilotů, stevardů, techniků a dalších letově-provozních pracovníků, přestože vychovat takového odborníka často trvá několik let“. Dodávají, že „kritická situace je umocněna permanentní reorganizací, která ve firmě probíhá již deset let“.

Reklama

Výběr článků

Načítám