Hlavní obsah

Ministerstvo chce vytlačit segwaye z chodníků

Ministerstvo dopravy plánuje vytlačit vozítka Segway z chodníků. Pro tato vozítka, která dosud legislativa považuje za chodce, by měla vzniknout nová samostatná kategorie. Vyplývá to z návrhu novely zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vozítka Segway na Staroměstském náměstí v Praze

Článek

Novelu zákona do meziresortního připomínkového řízení poslalo ministerstvo dopravy. Podle něj by segwaye mohly jezdit po cyklostezkách nebo v místech, která pro ně vyhradí místní radnice.

„Segway bude možné provozovat tam, kde obec tomu vyhradí určité místo pro provoz,“ řekl mluvčí ministerstva Martin Novák. V současnosti se už nesmějí používat v silničním provozu. Kromě vozítek budou zařazeny do nově připravované kategorie, kterou chce úřad přestat označovat za chodce, různé skákací boty, dodal mluvčí.

Důvodem pro omezení vozítek je podle úřadu především zvyšující se množství kolizí s chodci. Vozítka si zpravidla půjčují turisté, tedy osoby bez předchozí zkušenosti s jejich ovládáním, což spolu s výrazně vyšší rychlostí, než jakou se pohybují chodci, způsobuje nehody, uvedlo v odůvodnění ministerstvo.

Británie segwaye na veřejnosti zakázala

V poslední době diskusi o oprávněnosti jízdy těmito vozítky po chodníku rozvířil zákaz jejich vjezdu na pražskou Kampu letos v srpnu. Zákaz původně platil i pro cyklisty, těm ale koncem září první pražská městská část vjezd povolila.

Cyklisté přitom letos na chodnících zranili už desítky chodců. Někdy mnohdy ani netuší, že se jízdou po chodníku dopouštějí přestupku. Policie obvykle cyklisty za jízdu na chodníku nepokutuje. [celá zpráva]

Segwaye nabízí turistům v Praze několik firem. „Na území Prahy 1 aktivně působí přibližně 13 firem, které pronájem včetně průvodce zajišťují. Pak tu máme další osoby, které pronájem realizují mimo jakékoli živnostenské oprávnění,“ uvedl Štefan Kabátek ze spolku Pro Jedničku.

Z evropských zemí provoz vozítek na chodnících a v silničním provozu v minulosti zakázala například Velká Británie. Segwaye tak mohou jejich britští majitelé používat jen na soukromých pozemcích.

Anketa

Měla by být zakázána jízda na vozítku Segway po chodníku?
Ano
85,5 %
Ne
14,5 %
Celkem hlasovalo 927 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám