Obchodníci s masem a maloobchodní řetězce podle chovatelů prasat využívají poklesu výkupních cen vepřového kvůli přetlaku na evropském trhu a navyšují svou marži. Z problémů zemědělců tak neprofitují spotřebitelé, ale obchodníci, tvrdí chovatelé.

KOMENTÁŘ DNE:

Jak probíhá Zemanova prezidentská nekampaň - se svoláním první schůze Sněmovny čekal až do nejzazšího možného termínu, vláda tak nejspíš požádá o důvěru až těsně před prvním kolem prezidentských voleb, píše Jiří Pehe. Čtěte zde >>

"Důvodem klesání cen je nadvýroba v EU a přístup některých zemí k vypořádání s ní. Ve snaze řešit ji jsou často při vývozu masa používány praktiky, které mohou náš malý a otevřený trh velmi výrazně poškodit,“ uvedl ředitel svazu Jan Stibal.

Maso je dnes do Česka podle něj dováženo za ceny, za které je nemůže nikdo vyrobit. „S velkou pravděpodobností jde o skryté dotace v některých starých zemích EU,“ podotkl Stibal. Chovatelé podle něj utrpí obrovskou ztrátu, a spotřebitel přitom nic nepozná. „Peníze spolykají nadnárodní korporace,“ uzavřel.

Rusko zakázalo na počátku srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na západní protiruské sankce. [celá zpráva]

Západ viní Moskvu z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny. Podle Evropské komise zasáhlo ruské embargo zemědělskou produkci z EU v hodnotě pěti miliard eur.

České maso zatím nepoznáte

Podle Stibala levné dovozy vepřového obsahují výrazně nekvalitnější maso určené ke zpracování na masné výrobky, ne k prodeji coby výsekové maso. Chovatelé proto vyzvali tuzemské spotřebitele ke kupování místního masa.

Identifikace jeho původu je však v současné době ztížená. Označení CZ na balíčcích s masem totiž neznačí český původ výrobku, ale místo, kde byla s produktem provedena poslední výrobní operace. Může se tak jednat o dovezené maso, které bylo v ČR pouze naporcováno či zabaleno.

Od dubna příštího roku však začne platit nová unijní legislativa. Podobně jako dnes u hovězího bude i u baleného vepřového masa uváděno, kde se jednotlivé zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a v jaké zemi poraženo.