Hlavní obsah

Inspekce varuje před padělky iPhonů, které fungují jako paralyzér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce varuje před padělky mobilů s designem iPhonu, které fungují mimo jiné jako paralyzér. Nebezpečné zboží zajistili inspektoři na západočeských tržnicích, konkrétně zabavili 25 těchto výrobků v deseti stáncích na tržnicích ve Folmavě, Rozvadově a v Chebu. V úterý o tom informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: ČOI

Paralyzér (vlevo) nemá na rozdíl od pravého iPhonu stříbrný rámeček po obvodu

Článek

Na českém trhu objevili inspektoři ČOI tyto výrobky poprvé.

„Padělky mobilů byly mezi zabranými téměř třemi tisíci kusy padělků za více než 19 miliónů korun. Podle etikety se nejednalo o mobil, ale o LED svítilnu s několika funkcemi, nevhodnou pro děti do tří let věku," uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ČOI

Svítilna a paralizér vypadají jako iPhone

Výrobek původem z Číny je podle Fröhlicha na první pohled k nerozeznání od iPhonu a je vybaven jen malou etiketou s informací, že jde o LED baterku. Paralyzér má na spodní straně na rozdíl od mobilního telefonu další tlačítko a chybí mu stříbrný rámeček po obvodu.

Nebezpečnost paralyzéru prověří

Cena se pohybuje v řádu několika set korun. Z informací na výrobku ani na obalu spotřebitel nezjistí, že přístroj vygeneruje paralyzující elektrický výboj. K tomu slouží tlačítko na boku přístroje, kde se obvykle zvyšuje hlasitost hovoru.

„Před nákupem těchto napodobenin iPhonu chci spotřebitele důrazně varovat. Nejen že nejsou o funkci paralyzéru žádným způsobem informováni, ale dosud není známa míra nebezpečí, kterou pro uživatele paralyzující výboj představuje. Proto bude falešný iPhone prověřen také z hlediska bezpečnosti,” řekl Jan Řezáč, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám