Hlavní obsah

Turisté už na letišti v Praze nemusejí shánět mince na jízdenky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Letišti Václava Havla v Praze uvedli v tomto týdnu do provozu dva nové automaty na jízdenky MHD, ve kterých je možné platit kartou nebo bankovkami. Usnadní to život tisícům turistů, řekla Novinkám mluvčí letiště Eva Krejčí.

Foto: Letiště Praha

Nový automat na jízdenky na Letišti Václava Havla v Praze

Článek

Dosud na letišti fungovaly pouze automaty na mince. Turisté, kteří si po příletu vybrali peníze z bankomatu, si vzápětí museli bankovky rozměnit v obchodech nebo směnárnách a ztráceli čas.

„Tyto automaty velmi vítáme, vedou jednoznačně ke zvýšení komfortu pro zhruba osm tisíc cestujících, kteří denně pro svou cestu z Letiště Václava Havla využívají MHD,“ řekla Novinkám Krejčí.

Lidé si vyberou jízdenku na dotykovém displeji a zaplatí kartou klasicky nebo bezkontaktně. Automat přijímá také bankovky a jako starší přístroje i mince. Umí zobrazit i mapu a dopravní spojení. Kromě češtiny funguje v angličtině a němčině.

Automatů bude přibývat

Další dva takové automaty byly v tomto týdnu instalovány na hlavním nádraží pro turisty, kteří do metropole přijíždějí vlakem.

„Do budoucna bychom předpokládali, že pokud se provoz osvědčí, a velmi věříme, že ano, a pokud finanční možnosti dovolí, budeme nakupovat další a osazovat je na další významné uzly,“ uvedl Pavel Procházka, šéf společnosti Ropid, která organizuje pražskou integrovanou dopravu.

Jeden takový automat vyjde zhruba na 350 tisíc korun.

Bezkontaktní automaty na jízdenky začaly nedávno fungovat také v Liberci, kde je možné za lístek zaplatit i přímo v tramvaji. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám