Hlavní obsah

Hrací automaty zmizí z restaurací a benzínek, plánuje ministerstvo financí

Aktualizováno

Herní automaty zcela zmizí z restaurací a čerpacích pump. Počítá s tím návrh nového zákona o hazardních hrách. Místo ministerstva financí by je měla nově povolovat celní správa. Ve čtvrtek to oznámil náměstek ministra financí Ondřej Závodský, pod nějž tato oblast spadá.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

V současnosti mohou být hazardní hry ve čtyřech typech provozů – v sázkových kancelářích, hernách, kasinech a provozovnách se zvláštním režimem, jako jsou například restaurace, bary či čerpací stanice.

„Nový zákon počítá s tím, že zůstanou pouze sázkové kanceláře, kasina a herny. Provozovny se zvláštním režimem bychom rádi zrušili. Vážou totiž na sebe největší patologické dopady,” prohlásil Závodský.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Herna by měla mít deset až 30 herních zařízení, v kasinu jich bude více než 30, přičemž na každých deset automatů bude muset provozovatel kasina zřídit stůl s takzvaným živým hraním.

Podle Závodského zákon počítá i s omezením maximální výše prosázených částek na automatech a registrací hráčů. Nemohli by tak hrát například lidé, kteří se léčí ze závislosti na automatech či dluží na alimentech.

„Máme tu 40 až 80 tisíc patologických hráčů, jen tisíc lidí se léčí,” doplnil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Omezení i pro regiony

Omezen by měl být také počet provozoven v jednotlivých regionech. „Herny a kasina budou navázány na určitý počet obyvatel obce i regionu. V obcích s méně než 5000 obyvateli bude pouze jedna herna,” doplnil Závodský s tím, že kasino bude limitováno počtem 40 tisíc obyvatel. Obce se ale obávají, že je takové omezení hazardu připraví o významné příjmy. [celá zpráva]

Změny by se měly týkat i on-line sázení, které se otevře i zahraničním společnostem. Ty se ale budou muset přihlásit do českého monitorovacího systému a zaplatit kauci, uvedl náměstek.

Změny čekají také oblast státní správy a samosprávy. „Gesci ohledně povolování a dozoru převezme celní správa. Bude oslabena funkce ministerstva financí v základní roli a zůstane mu pouze dozor v této oblasti a schvalování zcela nových her a nových hazardních trendů na území ČR,” přiblížil Závodský další novinku. Resort by se podle něj nově nezabýval vydáváním desítek tisíc jednotlivých povolení pro konkrétní zařízení.

Poslanci v létě propustili do druhého čtení poslaneckou novelu loterijního zákona, jejíž projednávání zbrzdily námitky Rakouska. [celá zpráva] Část poslanců je pro urychlené schválení novely, jiní chtějí raději počkat na nový loterijní zákon z dílny ministerstva financí.

Češi prosázejí ročně přes sto miliard

Hazard v Česku je velmi lukrativní byznys. Podle statistik ministerstva financí Češi loni vsadili 123,9 miliardy korun. Nejvíce z toho, 51,4 miliardy korun, připadlo na interaktivní videoloterijní terminály. Z celkové výše prosázených sázek se hráčům na výhrách vrátilo 95,3 miliardy korun, reálně tak sázkaři a gambleři přišli o 28,6 miliardy korun. Jen ve videoloterijních terminálech zůstalo přes 14 miliard korun. Do veřejných rozpočtů hazardní firmy loni odvedly kolem osmi miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám