Hlavní obsah

Česká partička už deset let vydírá světové výrobce autodílů

Právo, Jindřich Ginter

Zatím blíže neurčená česká skupina investorů a právníků vydírá v Česku hlavní dodavatele automobilek už deset let. Celkově si měla postupně přijít až ke stovce miliónů eur. V reakci na článek Práva z 26. září na to nyní upozornila právnička Petra Ledvinková z advokátní kanceláře Baker & McKenzie, která často zastupuje zahraniční investory.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle ní tito navzájem propojení lidé používají jednoduchou taktiku – pomocí žalob na fiktivní pohledávky blokují zapůjčené unikátní odlévací formy nutné k výrobě součástek do aut. Jejich výroba je tak ohrožena. „Tento typ podnikání se v České republice úspěšně provozuje již nejméně deset let,“ napsala Právu Ledvinková.

„Hlavní aktéři jako by byli beztrestní. Hlavní dodavatel automobilky, tlačen stresem z hrozby vzniku stamiliónových škod, nakonec podepíše a zaplatí české společnosti vlastně cokoliv, oč požádá. Lze se obávat, že případné trestní řízení skončí nejspíše do ztracena,“ upřesnila Ledvinková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právo článek zveřejnilo pod titulkem „Parta právníků úspěšně vydírala dodavatele automobilek“, v němž jsme se odvolali na zdroje z amerických obchodních kruhů.

„Setkala jsem se s několika případy, kdy český výrobce součástek zneužil institutu zadržovacího práva k neoprávněnému získání značných částek od svého odběratele – zahraniční společnosti, dodávající komponenty automobilkám,“ potvrdila Ledvinková.

Je jedním ze zainteresovaných, kdo se alespoň o principu nebojí mluvit. I když se setkala s konkrétními případy, nesmí ani ona coby advokátka uvádět názvy firem a jména.

Subdodavatel zablokuje odlévací formu na díly

Tito lidé nejprve levně koupí tuzemskou subdodavatelskou firmu. Po několika měsících bezproblémové spolupráce pak podle Ledvinkové najednou podají žalobu na svého odběratele, který je hlavním dodavatelem automobilek. Například pro poškození dobrého jména.

„Zahraničního odběratele pak subdodavatelská firma vyzve k zaplacení z toho plynoucí fiktivní pohledávky v krátké lhůtě, například do druhého dne,“ popsala.

Následně zahraniční odběratel žádá po české subdodavatelské společnosti vysvětlení, kontaktuje právníky a pochopitelně nesmyslnou pohledávku nezaplatí.

Soudní řízení trvá měsíce i léta. Tolik času zahraniční odběratel nemá
Petra Ledvinková

Český subdodavatel zablokuje jeho odlévací formu na díly, kterou má od něj zapůjčenou. Drží tím ovšem v šachu celý výrobní řetězec. „Český subdodavatel u soudu uplatní zadržovací právo k zajištění své tvrzené pohledávky proti formám zahraničního odběratele. Oznámí mu, že musí přerušit dodávky komponentů,“ uvedla Ledvinková.

Skladové zásoby jsou přitom minimální. Formy pro výrobu dílů jsou podle ní jedinečné a jsou certifikované automobilkou. „Nelze je rychle nahradit. Jejich výroba trvá měsíce. Zpoždění dodávky komponentů ovšem může způsobit zastavení linky,“ potvrdila Ledvinková.

Pokuta za výpadek: milióny eur denně

Hlavnímu dodavateli komponent proto hrozí od automobilky astronomické pokuty. „Dosahují miliónů eur denně,“ zdůraznila. Výroba aut se počítá na minuty, soudy na měsíce.

„Soudní řízení trvá měsíce i léta. Tolik času zahraniční odběratel nemá. Než by formy získal, smluvní pokuty by ho zlikvidovaly,“ vysvětlila Ledvinková. Soudy obvykle nevydávají předběžná opatření, a už vůbec ne tak rychle, aby subdodavatel uvolnil odlévací formu.

A tak hlavní dodavatel, konkrétně americké, japonské a v jednom případě i česká společnost, zaplatí skupině ovládající tuzemského subdodavatele „dobrovolné“ vyrovnání. V jednom případě mělo jít až o dvacet miliónů eur. Předcházet tomu mohou podle Ledvinkové společnosti jedině tak, že výslovně vyloučí možnost použití zadržovacího práva na konkrétní formy či nástroje ve smluvní dokumentaci s českou společností.

„Zde ovšem existuje riziko námitky, že jde o vzdání se práva, které může teprve v budoucnu vzniknout,“ uzavřela Ledvinková. Rozbor těchto praktik publikovala již před třemi lety v odborném tisku. Se zákonodárci, justicí ani dalšími složkami to nehnulo.

Právo kontaktovali i další právníci pracující na velkých podnikatelských projektech. Zvažují, že promluví. Důvěryhodnost Česka totiž kvůli tomu dostává v očích zahraničních společností dlouhodobě na frak. Finta obřího rozsahu vážně poškozuje ekonomické zájmy celé České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám