Hlavní obsah

Strategické zásoby ropy dva roky nikdo nekontroloval

Právo, Martin Procházka

Stav strategických zásob ropy pro Českou republiku nejméně dva roky nikdo nekontroloval. Vyplývá to z vyjádření dobře informovaného zdroje Práva. „Dva roky před nástupem nového vedení neproběhly žádné kontroly,“ řekl Právu zdroj.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Mluvčí Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Jakub Linka tuto informaci nepřímo potvrdil.

„Před nástupem Pavla Švagra do funkce předsedy SSHR nebyla kontrolní činnost u externích ochraňovatelů strategických zásob příliš častá,“ řekl Právu Linka. Dodal, že od února letošního roku už proběhlo přes 40 kontrol.

Při jedné z takových kontrol se zjistilo, že v zásobníku v německém Krailingu chybí pět miliónů litrů nafty.

„Ve skladu společnosti Viktoriagruppe v Krailingu proběhly letos tři kontroly. Při té první, v polovině července, bylo zjištěno, že chybí 700 tisíc litrů nafty. Společnost dostala pokutu a musela chybějící naftu okamžitě doplnit. Navíc jí SSHR snížila poplatek za skladování. Celková výše sankce přesáhla půl miliónu korun. Další kontrola na konci července potvrdila, že nafta byla doplněna. Třetí kontrola proběhla na konci září. Nyní běží společnosti Viktoriagruppe lhůta, aby se k jejím výsledkům vyjádřila,“ uvedl mluvčí.

Právě při třetí kontrole bylo zjištěno, že chybějí milióny litrů nafty.

Bezpečnost ohrožena není

Firma Viktoriagruppe, s níž stát spolupracuje od roku 2004, však podle Linky skladuje jen relativně malé množství suroviny.

„Ropnou bezpečnost státu to neohrozí. Stát má v současné době zásoby ropy a ropných produktů na 94 dní. Zásoby uložené u Viktoriagruppe jsou zhruba na dva a půl dne. To znamená, že stále splňujeme nařízení EU držet zásoby minimálně na 90 dní,“ řekl Linka.

To, jaký firmě  hrozí postih, Linka nekomentoval. „S firmou Viktoriagruppe jednáme. Do doby ukončení kontroly se nebudeme k případu vyjadřovat,“ uvedl.

Kolik dalších firem pro stát zajišťuje skladování strategických surovin, ale mluvčí nekomentoval. „Celkové objemy strategických surovin a celkové počty firem, které je skladují, bohužel nemůžeme komentovat,“ řekl.

Dluží stovky miliónů

Podle jeho vyjádření je ale Viktoriagruppe jedinou firmou, která pro ČR skladuje strategické rezervy v zahraničí. „Viktoriagruppe je jedinou firmou, jíž bylo umožněno skladovat část strategických zásob v zahraničí. Konkrétně skladování v Německu umožnil dodatek, který byl podepsán v roce 2010,“ řekl Právu Linka.

Viktoriagruppe dluží podle médií státní pokladně 350 miliónů korun na daních. Generální finanční ředitelství kvůli tomu údajně podalo trestní oznámení pro podezření z daňového podvodu a možného vytunelování firmy.

Linka Právu potvrdil, že správa hmotných rezerv eviduje neproplacené faktury ze strany společnosti. Úředníci finančního ředitelství na potíže firmy prý přišli před měsícem, kdy chtěli nechat zmrazit její dlužené peníze v bance a přitom zjistili, že konta firmy jsou prázdná.

„Informace o tom, zda se zabýváme fyzickou nebo právnickou osobou, nesdělujeme,“ řekl Právu mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Reklama

Výběr článků

Načítám