Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku nepatrně klesla

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v září klesla oproti srpnu o 0,1 procentního bodu na 7,3 procenta. Bez práce bylo 529 098 lidí, o 6127 méně než v srpnu. Oznámil to ve středu v tiskové zprávě Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

Naopak se zvýšil počet volných pracovních míst – meziměsíčně o 1832, meziročně pak o 15 134. Celkem jich zaměstnavatelé prostřednictvím úřadu nabízeli 56 556.

Výsledky překonaly odhady analytiků, podle nichž měla nezaměstnanost stagnovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle úřadu práce přispěly k oživení končící dovolené a pokračující sezónní práce.

Meziročně nezaměstnanost klesla o 0,3 procentního bodu.

Nejpočetnější skupinu nově zaevidovaných absolventů tvořili hlavně středoškoláci – bývalí studenti ekonomických oborů, hotelnictví nebo gymnázií. Nejméně pak bylo vysokoškoláků.

Absolventi sháněli práci už v létě

„Je pravidlem, že v září řady absolventů na úřadu práce vždy zesílí, a jinak tomu nebylo ani letos. Ve srovnání s loňským rokem je jich ale výrazně méně a na celkové nezaměstnanosti se výrazně nepodepsali. Důvodem je fakt, že do evidence tentokrát přicházeli už v průběhu léta, což svědčí o jejich rostoucí zodpovědnosti, a také znatelný pokles evidovaných učitelů a pedagogických pracovníků, kteří opět nastoupili do zaměstnání,“ uvedla ředitelka úřadu Marie Bílková.

Nejvyšší byla míra nezaměstnanosti opět v Ústeckém kraji, a to 10,6 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl tradičně v Praze, a to 5,2 procenta.

V říjnu bude nezaměstnanost podle ředitelky Úřadu práce ČR Marie Bílkové stagnovat nebo mírně růst, a to kvůli utlumování sezónních prací a ukončování pracovních poměrů na dobu určitou. S největší pravděpodobností se ale podle ní nedostane na loňské hodnoty.

„Situace na pracovním trhu se od začátku letošního roku pomalu zlepšuje. Na jedno volné pracovní místo v září připadalo devět uchazečů, což je nejnižší počet od roku 2009,“ řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Nová pracovní místa v posledních měsících vznikala především ve zpracovatelském průmyslu, avšak se sílící domácí poptávkou lze očekávat tvorbu nových míst i v oblasti služeb. Navzdory optimistickým předpokladům si však na výraznější pokles podílu nezaměstnaných osob pod sedmiprocentní hranici budeme muset počkat až do roku 2015,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám