Hlavní obsah

Rusko vydalo na obranu rublu za dva dny téměř 37 miliard

Ruská centrální banka vydala v posledních dvou dnech nejméně 1,68 miliardy dolarů (36,7 miliardy korun) na podporu slábnoucí ruské měny. Tvrdí to agentura Bloomberg, podle které jde o největší intervenci od březnového vpádu Ruska na Ukrajinu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ženy procházejí okolo směnárny v Moskvě. Ilustrační foto

Článek

Rubl je již několik měsíců pod zvýšeným tlakem kvůli sankcím uvaleným na Rusko v souvislosti s ukrajinskou krizí, poklesu cen ropy a vysoké poptávce po dolarech od ruských firem, které nemají přístup na zahraniční kapitálové trhy. V pondělí rubl vůči dolaru vůbec poprvé prolomil hranici 40 rublů za dolar. [celá zpráva]

Ruská centrální banka v posledním týdnu několikrát zakročila na podporu rublu a znovu intervenovala i v úterý. Banka se řídí kurzem rublu ke koši měn složenému z dolaru a z eura. K intervencím přistupuje automaticky, když se kurz přiblíží okraji cílového pásma pro rubl.

V pondělí banka cílový koridor pro rubl posunula o deset kopějek na 35,50 až 44,50 rublu ke koši měn. Od pátku jej změnila o 20 kopějek. Když banka na obranu domácí měny vydá 350 miliónů dolarů, posune se cílové pásmo o pět kopějek, upozorňuje agentura Reuters.

Rubl dál oslabil

Centrální banka zatím nezveřejnila, kolik už ji obrana rublu tento týden stála. V úterý pouze uvedla, že v pátek na podporu rublu vynaložila zhruba 980 miliónů dolarů. Podle Bloombergu ji pondělní změna koridoru mohla stát dalších odhadem 700 miliónů USD.

Rubl v úterý odpoledne ke koši měn ztrácel dalších asi 0,3 procenta na 44,62 rublu. K dolaru se pohyboval v blízkosti pondělního historického minima. Po pondělním výrazném nárůstu ztrácely v úterý i ruské akcie, indexy RTS a MICEX odepsaly každý téměř jedno procento.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám