Hlavní obsah

V Somálsku mají první bankomat, vydává jen dolary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V somálské metropoli Mogadišu začal fungovat vůbec první bankomat v zemi. Lidé si z něj mohou vybírat americké dolary, protože místní měna - somálský šilink - nemá téměř žádnou cenu a většina obchodů probíhá v dolarech.

Foto: Omar Faruk, Reuters

Rozvoj bankovnictví v Somálsku brzdí vleklá občanská válka. Snímek z hlavního města Mogadiša

Článek

Bankovní systém v zemi po víc než dvacet let trvající občanské válce prakticky neexistuje. Většina obyvatel, která disponuje nějakými financemi, je dostává ze zahraničí, například od příbuzných, kteří žijí mimo Somálsko.

Pomocí bankomatu si nyní lidé mohou vyzvednout peníze ze svých zahraničních účtů, uvedla BBC. Bankomat přijímá karty společnosti Visa, MasterCard a American Express.

„Možná v budoucnu přidáme i další měny. Somálci, kteří žijí v cizině a cizinci, jsou nadšení. Plánujeme v Mogadišu další bankomaty,” řekl BBC Said Abukar, mluvčí banky Salaam Somali Bank, která zařízení provozuje.

Omar Hassan, který do země přijel z Velké Británie, řekl, že bankomat je velkým krokem kupředu. „Teď, když zůstanu v Mogadišu déle, nemusím mít strach, že mi dojde hotovost,” řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám