Hlavní obsah

EU vyšetřuje daňovou dohodu mezi Amazonem a Lucemburskem

Evropská komise zahájila v úterý hloubkové šetření daňové dohody mezi obřím americkým internetovým prodejcem Amazon a Lucemburskem, kde firma vykazuje nejvíce zisků ze svého podnikání v Evropě. Ujednání mohlo firmu nespravedlivě zvýhodnit tím, že měla možnost platit nižší daně než konkurenti, uvedla komise.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto. Centrum společnosti Amazon v Dobrovízi

Článek

Odbor komise pro ochranu hospodářské soutěže se zaměří na daňový režim, který Lucembursko v roce 2003 sjednalo s tamější pobočkou Amazonu. Toto ujednání umožnilo firmě platit mateřské společnosti licenční poplatky, které snížily její zdanitelný zisk a nemusely být v souladu s podmínkami na trhu, uvedla komise podle agentury Reuters.

Nyní budou úředníci zjišťovat, zda ze strany Lucemburska nešlo o nepovolenou státní pomoc, kterou by firma musela vrátit.

Vyšetřují i Apple nebo Fiat

Vyšetřování je součástí širšího postupu Bruselu proti daňovým dohodám nadnárodních společností s jednotlivými státy EU.

Jejich prostřednictvím mohou tyto společnosti platit nižší daně například díky možnosti převádět zisky mezi jednotlivými zeměmi. Komise vyšetřuje podobné dohody mezi Irskem a společností Apple, Nizozemskem a řetězcem kaváren Starbucks a mezi Lucemburskem a automobilkou Fiat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám