Hlavní obsah

Samsung čeká pokles zisku o 60 procent, nejníže za tři roky

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics očekává za třetí čtvrtletí pokles zisku o téměř 60 procent na nejnižší hodnotu za více než tři roky. Důvodem je slabý prodej chytrých telefonů.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Samsung Galaxy Note Edge

Článek

Výhled prodeje chytrých telefonů na čtvrté čtvrtletí je podle úterního prohlášení společnosti zatím nejistý, a za celý rok by tak Samsung mohl vykázat první pokles zisku od roku 2011.

Samsung je největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Jeho podíl na trhu s chytrými telefony však podle údajů Strategy Analytics v posledních dvou čtvrtletích klesl. V segmentu prémiových telefonů ho překonává konkurenční Apple se svým přístrojem iPhone, v segmentu levnějších přístrojů pak čínští konkurenti Lenovo a Xiaomi.

Firma v úterý oznámila, že podle předběžných výsledků se její provozní zisk za třetí čtvrtletí zřejmě snížil z loňského rekordu o 59,7 procenta na 4,1 biliónu wonů (83,6 miliardy korun). To je nejhorší výsledek od druhého čtvrtletí 2011. Zisk také klesl již čtvrté čtvrtletí za sebou. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali snížení na 5,6 biliónu wonů. Tržby mají klesnout o pětinu.

Budoucnost mají čipy

V mobilní divizi se má zisk propadnout na více než dva bilióny wonů z loňských 6,7 biliónu wonů. Mobilní divize se loni podílela na celkovém provozním zisku téměř 70 procenty. Mnoho analytiků a investorů se domnívá, že mobilní divize Samsungu má své nejlepší dny za sebou.

Světlým bodem je dlouhodobě čipová divize. Samsung v pondělí oznámil, že investuje 14,7 miliardy USD (319,8 miliardy korun) do nové továrny na výrobu čipů v Koreji. V továrně má vzniknout 150 tisíc nových pracovních míst.

Reklama

Související články

Samsung končí v Evropě s notebooky

Společnost Samsung oficiálně oznámila, že na evropském trhu končí s notebooky. Tento krok se přitom netýká pouze strojů s operačním systémem Windows, ale také...

Výběr článků

Načítám