Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil překvapivě nízkým přebytkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v srpnu přebytkem 1,5 miliardy korun, což je letos nejslabší výsledek. Meziročně se přebytek o 0,4 miliardy korun zvýšil. Za slabší růst může hlavně nižší obchod s auty a telekomunikačními zařízeními. Výsledky v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Analytici předpokládali, že bilance skončí mnohem výraznějším přebytkem, a to až šest miliard korun. Číslo 1,5 miliardy je tak zklamáním. Připisují to sezónním vlivům.

„Zdroj negativního překvapení bych nehledal v obchodní bilanci jako takové, ale ve slabém výkonu českého průmyslu v srpnu,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče. „Zjednodušeně řečeno, když se toho moc nevyrobí, nelze toho mnoho vyvézt.“

Roli podle nich sehrály i celozávodní dovolené, které si některé velké firmy vybraly právě v srpnu. [celá zpráva]

„Ačkoli srpnové údaje z průmyslu a zahraničního obchodu jsou na první pohled špatné, neznamenají, že by česká ekonomika směřovala do recese. Některé firmy si totiž letos vybraly celozávodní dovolené právě v srpnu (například automobilka Škoda), což procedury na sezónní očištění běžně nezachytí,“ uvedl Jiří Škop z Komerční banky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Vývoz aut klesl i meziročně, celkem o tři miliardy korun. Zvýšil se vývoz výpočetní techniky a elektrických spotřebičů.

Ruské sankce

Vývozy do Ruska se v srpnu dle očekávání propadly o 5,3 procenta meziročně. Podle analytiků klesá už od druhého čtvrtletí roku 2013. Podle Škopa je dopad na české exportéry v souvislosti se situací na Ukrajině velmi malý.

Podíl na celkových vývozech je u jednotlivých položek v řádu desetin procent či procent. Potravin se tam před zavedením sankcí vyvezlo 0,5 procenta z celkového vývozu, tzv. zboží dvojího užití pouze 1,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám