Hlavní obsah

Stavebnictví stále klesá, drží ho velké projekty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v srpnu meziročně klesla o 0,9 procenta. Ve druhém prázdninovém měsíci úřady vydaly méně stavebních povolení než o rok dříve a začalo se stavět i méně bytů. Stavebnictví drží z velké části velké projekty, čemuž odpovídá i hodnota zakázek, na něž byla vydána stavební povolení. Vzrostla téměř o 15 procent. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Pokles produkce se projevil hlavně v pozemním stavitelství, které proti loňskému srpnu kleslo o 6,2 procenta. Počet zahájených bytů byl meziročně menší o 8,9 procenta, dokončeno jich bylo ale o 10,6 procenta více než loni v srpnu. Naproti tomu inženýrské stavitelství rostlo o 11,6 procenta.

„Srpnové výsledky negativně poznamenal nižší počet pracovních dní oproti loňskému srpnu a další sezónní vlivy, bez kterých by si tento měsíc připsalo české stavebnictví alespoň kladnou nulu. Pozitivně přispívá alespoň velká infrastrukturální výstavba a velké projekty budou motorem stavebnictví i v nejbližší budoucnosti, což naznačuje i rostoucí hodnota nově vydaných stavebních povolení,“ říká Tomáš Bašta, partner PwC ČR.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Takovými velkým projekty jsou například opravy dálnic.

Stavební úřady vydaly meziročně o 6,9 procenta stavebních povolení méně, ale jejich orientační hodnota stoupla o 14,8 procenta na 22,5 miliardy korun, doplnili statistici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám