Hlavní obsah

EU může Slovensku krýt ztráty z výpadků dodávek ruského plynu

Bratislava

Slovensko by mohlo dostat od Evropské unie odškodnění za zvýšené náklady při nahrazování nižších dodávek ruského plynu surovinou z jiných zdrojů, sdělila mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Miriam Žiaková.

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Slovensko pociťuje už asi měsíc snížený přísun plynu z Ruska a v posledních dnech dostává zhruba o polovinu objemu méně, než má dohodnuto.

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger podle mluvčí Bratislavě potvrdil, že může dostat kompenzace, pokud vyčíslí své ztráty. "Otázka ohledně odškodnění bude vznesena na nejbližším zasedání Evropské rady," uvedla Žiaková. Slovensko zatím své ztráty nespočítalo.

Slovenské plynárny SPP se již dohodly na dodávkách plynu ze Západu. Podnik uzavřel kontrakt s německou společností E.ON, což Slovensku umožní v případě potřeby dovážet plyn ze západního směru. Státní plynárny rovněž mimořádně nakoupily plyn v Rakousku.

Spotřebu pokrývá dovozem z Ruska

Slovensko prakticky celou svou spotřebu zemního plynu pokrývá dovozem z Ruska a v zimních měsících také využívá plyn uskladněný v podzemních zásobnících. Podle dřívějšího vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica by SPP zvládl i půlroční úplný výpadek dodávek plynu z Ruska do Evropy.

Gazprom tvrdí, že dodávky plynu na Slovensko jsou stabilní na úrovni předchozích deseti dnů. Kromě Slovenska si na snížení dodávek plynu z Ruska proti dojednanému objemu stěžovaly v uplynulých týdnech i další země, například Rumunsko, Rakousko a Polsko. Zcela bez přímých dodávek plynu z Ruska je několik měsíců Ukrajina, která výpadek částečně nahrazuje zpětným dovozem ruského plynu ze zemí Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám