Hlavní obsah

Evropský Disneyland prodělává, potřebuje miliardu eur na záchranu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Euro Disney, která provozuje zábavní park u Paříže, se potýká s klesající návštěvností a tržbami. Firma představila záchranný plán ve výši jedné miliardy eur (27,5 miliardy korun) a její akcie v reakci na burze klesly o 15 procent, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Disnayland u Paříže

Článek

Mateřská americká společnost Walt Disney pomůže navýšením kapitálu o 420 miliónů eur a dále přemění na akcie dluh v objemu asi 600 miliónů eur, který má francouzská firma u mateřské společnosti. Akcie Euro Disney po zahájení obchodování na burze v Paříži ztrácely 15 procent.

Jak uvedla společnost, návštěvnost parku v posledním roce klesla zhruba o jeden milión lidí (z 15 miliónů na 14). Podle ekonomického listu Financial Times zábavní park hospodařil střídavě úspěšně už od svého vzniku v roce 1992. V roce 2008 dosáhl po pěti letech ztrát zisku, jenže pak přišla finanční krize a s ní i slabší návštěvnost a tržby.

Park zaměstnává 15 tisíc lidí a stále splácí obří počáteční investice.

„Disneyland v Paříži je evropským turistickým cílem číslo jedna, ale složitá ekonomická situace Evropy a dluhová zátěž nám významně snížily provozní zisk a likviditu,“ uvedl prezident Euro Disney Tom Wolber.

Americká skupina Walt Disney vlastní 40 procent akcií Euro Disney, druhým největším akcionářem je saúdský princ Al-Valíd bin Tálal. Tomu patří deset procent akcií. Podle BBC princ zatím váhá, zda k rekapitalizaci zábavního parku v potížích také přispěje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám