Hlavní obsah

Korupce jako plíživý vrah usmrtí milióny lidí

Právo, mcm

Každý rok připraví „pavučina korupčních aktivit“ chudé země nejméně o bilión dolarů (asi 20 biliónů korun), což zhoršuje tamní chudobu a vede ke smrti miliónů lidí. Tvrdí to skupina ONE, která se zaměřuje na boj proti bídě.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli korupci umírá ročně 3,6 miliónů lidí, pro něž nejsou místa v nemocnicích, na jejichž stavbu nezbyly peníze.

Článek

Skupina proto vyzvala klíčové ekonomiky světa sdružené ve skupině G20, aby na svém listopadovém zasedání přijaly řadu protikorupčních opatření.

„Korupce brání soukromým investicím, snižuje hospodářský růst, zvyšuje náklady na podnikání a může vést k politické nestabilitě. V rozvojových zemích je korupce zabiják. Pokud je státní správa připravena o vlastní zdroje na zdravotní péči, potravinovou bezpečnost a základní infrastrukturu, stojí to životy, přičemž největší daň si to vyžaduje mezi dětmi,“ uvádí zpráva skupiny, podle níž korupce představuje „biliónový skandál“.

Problémy: praní peněz, daně, firmy

Kvůli korupci umírá ročně 3,6 miliónů lidí, pro něž nejsou místa v nemocnicích, na jejichž stavbu nezbyly peníze. Kdyby byla odstraněna nejrůznější bankovní a jiná tajemství, která korupci umožňují, bylo by možné mnoha z těchto úmrtí zabránit.

ONE tvrdí, že korupce ohrožuje všechny výsledky boje proti chudobě během posledních 20 let.

Kdyby se ji podařilo vykořenit, bylo by možné poskytnout vzdělání deseti miliónům dětí a zaplatit půl miliónu jejich učitelů, ale i pořídit léky pro více než 11 miliónů obětí AIDS.

ONE proto vyzývá, aby G20 prosadila povinné zveřejňování informací o vlastnících firem, čímž by se předešlo jejich zneužití pro praní korupčních peněz. Podniky těžící ropu, plyn a další suroviny by měly povinně podávat zprávy o své činnosti, aby přírodní zdroje chudých zemí „nemohly být fakticky ukradeny lidmi nahoře“.

Skupina požaduje také postih daňových úniků. Jejím terčem jsou nejen pochybné dohody o přírodních zdrojích, ale i firmy, které jsou jen skořápkami, které anonymní majitelé využívají pro podezřelé nebo přímo zločinné aktivity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám